[miercuri, 13 iulie] În castelul Wartburg

Încântat de victoria de la Worms, dar nesigur pe viitor, Luther se îndrepta spre casă – la aproximativ 390 de km spre nord-est. Ce avea să se întâmple? Trebuia să părăsească Wittenbergul? Să părăsească Saxonia? Unde putea să se ducă?

În timp ce trecea printr-o zonă izolată de pădure, un grup de cavaleri înarmați l-au răpit brusc. Luat de lângă tovarășii săi de călătorie, a fost dus în grabă prin pădure, pe poteci puțin circulate, până când a ajuns într-un castel mare, unde a fost ascuns în siguranță de dușmanii săi.

Această misiune de salvare s-a desfășurat atât de în secret, încât nici prietenii și nici dușmanii lui Luther nu știau unde se afla acesta. Chiar și Frederic de Saxonia, cel care i-a trimis pe cavalerii misterioși, nu știa mai mult decât că Luther era în siguranță. Cu cât știa mai puțin, cu atât mai puțin putea spune.

Timp de aproape un an, Luther a rămas la Wartburg, un castel mare aflat în vârful unui deal abrupt din apropierea orașului Eisenach. Dușmanii săi au presupus la început că fusese ucis, dar fluxul constant de tratate și broșuri care ieșeau din pana sa i-a convins, în cele din urmă, că era „foarte viu”. Dumnezeu i-a oferit această perioadă de singurătate, atât de diferită de viața sa obișnuită și plină de activități, pentru a-i da lui Luther timp să se roage, să studieze și să scrie.

Curând și-a dat seama că, oricât de bune ar fi fost broșurile sale, ceea ce reprezenta cea mai mare nevoie a poporul german era Biblia. Și aveau nevoie de ea în limba germană.

Așa că, luând Noul Testament grecesc al lui Erasmus, Luther s-a apucat de lucru. În doar unsprezece săptămâni, a realizat o traducere atât de „germană”, încât a pus laolaltă numeroasele dialecte diferite ale țării și a creat, să zicem așa, o singură limbă. Niciodată complet mulțumit de munca sa, Luther a continuat să-și revizuiască și să-și îmbunătățească traducerea până în momentul morții sale.

Aplicație: Cât de important este Cuvântul lui Dumnezeu? Ce crezi că a simțit Luther în legătură cu sarcina de a-l traduce? Deuteronomul 4:1,2