[vineri, 15 iulie] O greșeală teribilă

Prin lucrarea lui William Farel, Louis de Berquin, un membru talentat al nobilimii franceze, a acceptat adevărul Scripturii și a luat imediat poziție împotriva erorilor tradiției. Berquin a pregătit un document care arăta clar erorile călugărilor și i-a cerut regelui să judece cine avea dreptate.

Regele, Francisc I l-a apreciat pe Berquin și l-a protejat timp de câțiva ani – dar a refuzat să ia el însuși poziție pentru adevăr. În cele din urmă, sub presiunea călugărilor, regele l-a lăsat pe Berquin sub controlul acestora. Fără să piardă timpul, călugării l-au condamnat și executat într-o singură zi.

Berquin s-a îmbrăcat în cele mai bune haine pentru această ocazie, iar pe chipul său se citea lumina și pacea cerului. Deși a fost martirizat, exemplul neclintit și neînfricat al lui Berquin i-a convins pe mulți privitori că există o putere în Cuvântul lui Dumnezeu mai presus de orice putere pe care o cunoșteau. După această ocazie, și alții au crezut și au fost uciși pentru credința lor. Mulți credincioși s-au împrăștiat în locuri care ofereau o mai mare siguranță. În acest fel, adevărul s-a răspândit rapid în toată Franța.

Regele Francisc I a fost foarte egoist. Îi proteja sau îi persecuta pe reformatori după cum îi servea cel mai bine scopurilor sale regale. Când era în avantajul său, reducea puterea călugărilor, preoților și episcopilor, permițând pentru o vreme predicarea adevărului în Paris.

În 1534, unii dintre reformatorii protestanți au făcut o greșeală tragică. În mod nechibzuit, ei au afișat în toată Franța pancarte care atacau Euharistia (celebrarea Cinei Domnului, în care preoții pretindeau că transformă în mod miraculos pâinea și vinul în trupul și sângele real al lui Isus).

Indignat de pancarte, Francisc a hotărât să-i extermine pe toți reformatorii din țară. Mulți au fost întemnițați și torturați, iar treizeci și cinci au fost arși pe rug. Cea mai mare surpriză a fost reprezentată de sutele de cetățeni – majoritatea meșteșugari calificați și negustori bogați – care au fugit în secret din țară pentru a evita persecuția.

Aceasta a fost o lovitură costisitoare pentru economie și complet neașteptată de către rege. Mulți oameni din Franța au fost indignați să afle că atât de mulți oameni respectabili crezuseră în necesitatea unei reforme în biserică.

Aplicație: Care este cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă poporul lui Dumnezeu atunci când trăiește printre cei care se opun sau ignoră adevărul biblic? 1 Petru 2:15; Ioan 17:15,16