[vineri, 24 iunie] Salvări miraculoase

Povestirile valdenze sunt printre cele mai palpitante din istoria sacră. De multe ori, armatele Franței și ale Romei au venit în văile lor, hotărâte să îi distrugă pe eretici pentru totdeauna. Dar chiar dacă mii de oameni au fost uciși fără milă, Dumnezeu a protejat întotdeauna o mică rămășiță a poporului pentru a continua lucrarea Sa.

Unul dintre cele mai faimoase atacuri a avut loc în 1488, când o armată uriașă i-a alungat pe valdenzi din „ValLouise”. Trei mii de locuitori pașnici ai văii au fugit într-o peșteră mare pentru siguranță, dar ascunzătoarea lor a fost descoperită. Soldații au făcut un foc la gura peșterii și i-au ucis pe toți.

Reprezentantul papal, mulțumit de succesul său, și-a îndreptat armata spre o a doua vale, hotărât să își termine treaba. Aici, valdenzii au ales din nou să se retragă în loc să lupte și au urcat într-o fortăreață înaltă și stâncoasă cunoscută sub numele de Pradel Tor. Dar armata atacatoare i-a urmat, prinzându-i într-o zonă în care nu se mai puteau retrage.

Fugarii și-au dat seama că rugăciunea era singura lor speranță. În timp ce armata înainta printr-un canion îngust, un mic nor alb a apărut în vârful muntelui. Pentru armată nu însemna nimic; dar pentru valdenzi era un semn de salvare.

Cu uimire și recunoștință au privit norul crescând rapid, întunecându-se și coborând chiar în canionul în care dușmanii lor urcau pe munte. În curând, armata s-a trezit prinsă în întuneric, incapabilă să avanseze sau să se retragă. Valdenzii, văzând că Dumnezeu lucrează în favoarea lor, s-au întors și și-au atacat dușmanii. În confuzie și panică, soldații s-au luptat între ei și au căzut de pe poteca îngustă care cobora printre stânci până la râul de jos. Foarte puțini dintre ei au supraviețuit.

Aplicație: Citește Evrei 11:32-40. Valdenzii s-au alăturat altor oameni ai credinței. Ai vrea să fii unul dintre eroii credinței?