[joi, 23 iunie] Valdenzii

Misionarii din văi au avut cea mai puternică influență în sud-estul Franței și în nordul Italiei, dar influența lor a mers adesea mult mai departe. Ei au lucrat în multe țări și au primit multe nume diferite. De fapt, acești misionari care au predicat adevărul biblic au fost numiți sub atât de multe nume, încât ar putea fi derutant. Astăzi ei sunt cunoscuți sub numele de valdenzi.

Mai ales după anii 1200 d.Hr., a fost adesea folosită explicația că valdenzii au primit acest nume după Peter Waldo. Peter era un negustor bogat care și-a pus banii și energia în sprijinul lucrării lui Dumnezeu. El a încurajat în mod special traducerea și copierea Bibliei valdenze, din limba latină în diferitele limbi de circulație de atunci. Dar, cu siguranță, nu Peter a fost sursa „ereziilor”. Creștinii credincioși învățau aceleași adevăruri biblice încă de pe vremea lui Isus, cu mai bine de o mie de ani înaintea lui Peter.

Biserica romano-catolică pretindea că este continuatoarea bisericii creștine timpurii înființate de Isus și de ucenicii Săi. Ei au încercat să îi facă pe oameni să creadă că biserica valdenză susținea erezii „recente”. Dar, de fapt, valdenzii erau cei care respectau Evanghelia, așa cum fusese ea prezentată încă din timpul lui Isus. Dar, indiferent de numele pe care l-au primit, biserica din Roma i-a acuzat întotdeauna pe valdenzi că sunt scandalagii și eretici. Timp de sute de ani, toți valdenzii (mii!) care au fost judecați, condamnați și executați au fost acuzați de aceleași „erezii”. Cum e posibil așa ceva? Pentru că toți au crezut și au trăit după ceea ce învață Biblia.

Aplicație: Ce spune Biblia despre importanța a ceea ce cred oamenii despre noi? Luca 6:26 De ce astăzi există atât de puțină persecuție în unele părți ale lumii? Ioan 7:7 Compară cu Ioan 15:19.