[miercuri, 22 iunie] Negustorii misionari

Un alt nume pentru „leoniști” era „oamenii văilor”, pentru că mulți dintre ei trăiau în văile munților pentru a fi în siguranță. Dar ei nu erau dispuși să rămână, pur și simplu, în văile lor, în timp ce alții nu aveau acces la Evanghelia pe care ei o iubeau.

Misionarii, într-un flux continuu, au plecat din văi către ținuturile din jur. De obicei mergeau câte doi, un tânăr lucrând cu un misionar mai în vârstă și mai experimentat. Uneori, tinerii călătoreau la Paris, în Franța, și căutau o educație la universitatea de acolo. Acest lucru se făcea cu mare prudență, pentru că știau din experiență că o școală care nu funcționa după principiile lui Dumnezeu era un dușman periculos.

Un studiu atent al Scripturii era o parte foarte importantă a pregătirii pentru orice slujbă la care Dumnezeu i-ar fi chemat. În școlile din văi, atât băieții, cât și fetele învățau să citească și să scrie. Ei memorau pasaje lungi din Scriptură, lucrând adesea în grupuri, pentru a fi siguri că, dacă ar fi pierdut vreodată vreun exemplar scris al Bibliei, ar fi putut să îl reproducă din memorie.

Oriunde s-ar fi dus, știau că trebuie să fie precauți. Un cuvânt rostit în locul sau la momentul nepotrivit îi putea costa cu ușurință viața. De fapt, s-a estimat că aproape un sfert dintre misionarii lor au fost capturați și uciși. Totuși, au continuat să fie misionari. Ioan 15:12,13,18-20

Misionarii din văi mergeau adesea ca negustori ambulanți, ducându-și mărfurile din sat în sat. Dar de o valoare mai mare decât țesăturile sau ustensilele pe care le puteau oferi în piețe erau micile pasaje din Scriptură. Acestea erau scrise cu grijă și ascunse adesea într-un buzunar secret al hainelor lor. Când găseau pe cineva care părea să aibă o inimă receptivă, puteau dacă li se părea sigur să facă acest lucru – să îi ofere un mic fragment din Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru era mult mai rar decât aurul. După ce se rugau sau explicau pe scurt vreun adevăr din Biblie, misionarii se îndreptau spre un alt oraș.

În acest fel, adevărurile despre care ne gândim adesea că au fost restaurate mai târziu, prin Reformă, erau, de fapt, prezente în mare parte din Europa cu sute de ani înainte.

Aplicație: Ai o Biblie proprie? În multe case, multe Biblii ar putea fi găsite cu ușurință pe rafturile de cărți. Ce binecuvântare este aceasta! Dar adevărata binecuvântare pentru tine vine dacă citești și înveți ce se găsește în Biblie.