[marți, 21 iunie] Vigilantius Leo

În ciuda faptului că Vigilantius Leo este cunoscut pentru ceea ce a scris, noi nu avem astăzi niciuna dintre scrierile sale – nicio carte, nici măcar un tratat, un paragraf sau un cuvânt. Dar știm că el s-a opus practicilor păgâne care deveneau din ce în ce mai mult o parte a religiei romano-catolice.

El a arătat că Biblia nu învață că cei care se numesc creștini ar trebui să se închine la oasele „sfinților” (moaște) și să spună rugăciuni pentru cei morți. De asemenea, el a spus că arderea lumânărilor în biserică nu-L impresiona pe Dumnezeu.

De unde știm toate acestea? Pentru că Ieronim, un erudit catolic, a spus de nenumărate ori, într-un limbaj foarte puternic, că Vigilantius a greșit în toate aceste puncte.

Vigilantius a subliniat, de asemenea, că Biblia vorbește despre diaconi și prezbiteri care erau căsătoriți. 1 Timotei 3:12 Acest lucru l-a înfuriat în mod deosebit pe Ieronim, deoarece el spunea că preoții bisericii nu se pot căsători. În ciuda a ceea ce spune Biblia, ideea lui Ieronim a devenit în cele din urmă regula oficială pentru preoții romano-catolici; și încă mai este.

Biserica Catolică a salvat scrierile lui Ieronim, în timp ce a distrus în mod deliberat scrierile lui Vigilantius și mii de alte manuscrise neprețuite, copiate și păstrate de biserica siriană. Dar nimeni nu i-a putut clătina influența printre oamenii din Alpi. Le-a fost de un asemenea ajutor și i-a inspirat pe atât de mulți alții să li se alăture, încât romano-catolicii au început să-i numească pe toți „leoniști”, după cel de-al doilea nume al său.

De-a lungul secolelor, acești oameni din Alpi și urmașii lor vor fi găsiți sub multe nume diferite. Cele mai multe dintre ele se doreau a fi insulte, dar acești oameni credincioși nu păreau să le dea atenție. Pur și simplu au făcut tot ce au putut pentru a trăi o viață demnă de singurul nume care conta cu adevărat – creștini.

Aplicație: Fie iubim adevărul, fie iubim minciunile lui Satana. 2 Tesaloniceni 2:10,11 Mintea noastră acceptă în mod natural sugestiile lui Satana și numai Duhul Sfânt ne poate ajuta să iubim adevărul.