[luni, 20 iunie] Creștinii din nordul Italiei

Am urmărit modul în care influența bisericii siriene a ajuns până în est, în China și India, și în vest, din Galia (Franța) până în Irlanda. Am văzut cum s-a întors din nou în Europa, deoarece studenții din școlile misionare celtice au dus Evanghelia în Franța, Germania și Elveția.

Frumosul oraș Milano, din nordul Italiei, a devenit legătura dintre bisericile din est și cele din Europa. Liderii bisericilor din aceste locuri s-au întâlnit la Milano de mai multe ori. Influența acestor întâlniri importante s-a întins pe sute de ani. Din nefericire, Ambrozie, episcopul de Milano, nu a avut suficient curaj pentru a susține adevărul. El a spus că ținea Sabatul zilei a șaptea la Milano și duminica la Roma. Adevărații credincioși pe care trebuia să-i conducă Ambrozie erau mai credincioși lui Isus decât el. Este exemplul lui Ambrozie unul sigur de urmat? Luca 12:1; 16:10; Iov 27:8

Dar, în ciuda slăbiciunii episcopului, aproximativ 400 de ani mai târziu ( în anul 791 d.Hr.), locuitorii din Milano încă țineau sâmbăta. De unde știm noi asta? Pentru că biserica romano-catolică le poruncea să nu mai facă acest lucru!

Pe măsură ce condițiile din cadrul rămășițelor vechiului Imperiu Roman se înrăutățeau, regiunea Milano și nordul Alpilor italieni aveau tot mai puțină comunicare cu tovarășii credincioși din celelalte părți ale lumii. De asemenea, aveau mai multe dificultăți din partea bisericii din Roma. Cei care – spre deosebire de Ambrozie – nu voiau să compromită adevărul, pentru siguranță, s-au mutat în munții Alpi, din ce în ce mai departe.

La câțiva ani după moartea lui Ambrozie, în anul 397 d.Hr., un oficial catolic foarte plimbat, Vigilantius Leo, și-a dat seama că nu putea să urmeze căile bisericii romano-catolice și să aibă conștiința împăcată. În schimb, s-a alăturat credincioșilor creștini din Alpi. Curând, scrierile sale au făcut din el cel mai faimos și mai urât dintre „ereticii” din munți.

Aplicație: Vigilantius avea bani, poziție, inteligență și prieteni care l-ar fi putut transforma într-un „succes” extraordinar în biserică. De ce a renunțat la toate acestea pentru a se alătura adevăratei biserici a lui Isus? Evrei 11:24-27; Psalmii 84:10