[duminică, 19 iunie] Creștinismul celtic

Până în anul 600 d.Hr., datorită muncii credincioase a unor misionari precum Patrick, creștinismul celtic (originar din Irlanda) s-a răspândit în cea mai mare parte a Europei, inclusiv în insulele britanice. Acest lucru i-a deranjat foarte mult pe cei care doreau să existe doar creștinismul roman.

Creștinismul celtic și creștinismul roman pur și simplu nu erau același lucru. Erau construite pe fundații diferite, funcționau diferit și învățau diferit. În mod cert, în timp, avea să existe un conflict între ele.

În cele din urmă, Papa Grigore a trimis în Anglia un episcop pe nume Augustin, pentru a opri răspândirea creștinismului celtic. De ce au provocat Patrick și succesorii săi atât de multă îngrijorare? Ei nu au ucis și nu au furat. Nu au fost lacomi. Li s-ar putea reproșa doar că au fost prea generoși. Care a fost problema? Care erau diferențele?

Principala diferență, cea care a supărat cel mai mult Roma catolică, a fost faptul că celții creștini respectau Sabatul zilei a șaptea. Iată și alte diferențe: credința în a doua venire literală a lui Isus, insistarea asupra respectării Celor Zece Porunci, respingerea ideii că faptele noastre ne salvează, practicarea botezului prin scufundare și refuzul de a-l recunoaște pe papă ca fiind mai important decât toți ceilalți.

Acestea au fost câteva dintre lucrurile care au supărat Roma. În cele din urmă, Roma a avut succes. Din păcate, prin înșelăciune și persecuție, ultimele biserici celtice organizate în Insulele Britanice au dispărut în anul 777 d.Hr. Dar învățăturile creștinismului celtic nu au dispărut din mințile oamenilor. Timp de sute de ani, biserica romano-catolică a continuat să-i condamne și să-i persecute pe cei care practicau vechea religie celtică. Cu toate acestea, oamenii au continuat să admire munca și învățăturile lui Patrick și ale numeroșilor săi tovarăși de lucru.

La aproximativ cinci sute de ani de la moartea lui Patrick, a avut loc o schimbare. Roma nu i-a mai condamnat pe misionarii celți. În schimb, i-a numit „sfinți”! Dar nu se mai vorbea de Sabat sau de alte diferențe. În schimb, Roma a inventat povești despre Patrick, ca și cum acesta ar fi fost un ucigaș de dragoni și un slujitor al papei.

Aplicație: Cele mai vechi consemnări încă arată că Patrick și celții au învățat doar adevărul din Biblie. Dar cei care scriu istoria pot minți. Este istoria Bibliei adevărată? Psalmii 119:160 Ce ai face dacă ai descoperi că ceea ce crezi nu este în concordanță cu Biblia?