[joi, 16 iunie] În Scoția și în Anglia

Deoarece Patrick s-a bazat pe Dumnezeu și pe Cuvântul Său și s-a dăruit în totalitate împărtășirii Evangheliei cu alții, lucrarea din Irlanda a avut mult succes. Școlile pe care le-a înființat au format mii de elevi care i-au continuat lucrarea. Un student, Columba, a făcut o lucrare foarte asemănătoare cu cea a lui Patrick în țara vecină, Scoția.

Columba a frecventat trei dintre școlile lui Patrick. Ultima dintre acestea a fost la Clonard. Aceasta era mică în comparație cu Armagh – avea doar 3 000 de elevi. În timp ce se afla la Clonard, Columba a devenit un expert în dificila muncă de copiere manuală a manuscriselor Bibliei. După câțiva ani, însă, a simțit că Dumnezeu îl cheamă să lucreze ca misionar.

Astfel, la vârsta de 25 de ani, Columba a înființat o biserică în nordul Irlandei; și în următorii șapte ani, se spune că a înființat 300 de biserici acolo.

La numai 33 de ani, Columba a decis să ducă Evanghelia în Scoția. Majoritatea oamenilor care locuiau acolo erau păgâni, dar Columba a acceptat provocarea.

Plecând spre Scoția cu aproximativ 200 de tovarăși, s-a stabilit pe o insulă mică (1,6 km lățime și 5,6 km lungime) numită Iona. A înființat imediat o școală și a început să răspândească Evanghelia. Această lucrare a continuat acolo timp de 641 de ani, până în anul 1204 d.Hr., când adepții lui Columba au fost forțați de către preoții catolici să părăsească insula.

Școala lui Columba era simplă. Nu existau clădiri luxoase, dar era mult de muncă în grădini, păduri, livezi și pajiști. Munca grea și sacrificiul de sine au fost întotdeauna necesare pentru formarea misionarilor, iar școala de pe insula Iona era tocmai o școală de formare a misionarilor.

În curând, majoritatea oamenilor din Scoția au devenit creștini, iar mii de misionari de acolo au introdus în secret în Europa broșuri scrise de mână și porțiuni din Biblie. Împreună cu ei mergea și mesajul simplu al Evangheliei, mesaj pe care Pavel îl transmisese galatenilor cu atâția ani înainte.

Aplicație: Ce vrei să faci în viață? Multe lucruri sunt foarte lăudate – bogăția, faima și îndemânarea în sport. Dar oare acest gen de lucruri îi vor ajuta cu adevărat pe alții? Eclesiastul 2:11 Cum ar trebui să-ți petreci viața? Ioan 12:24-26