[miercuri, 15 iunie] În Irlanda

Înainte ca primul misionar creștin să ajungă în Irlanda, Dumnezeu începuse să pregătească calea. El aranjează mereu evenimente și pune lucrurile la cale, pentru ca oamenii de pretutindeni să aibă ocazia să afle adevărul despre El. Faptele apostolilor 17:26,27

Dumnezeu a făcut ca vestea bună a Evangheliei care a mers spre est, din Siria în China și India, să meargă și spre vest, din Siria în țările Europei.

Cu mult timp înainte de nașterea lui Isus, un grup de oameni feroce a părăsit Franța. Ei se numeau gali. Au distrus orașul Roma, au continuat să se deplaseze spre est și s-au stabilit într-o zonă cunoscută sub numele de Galatia, în regiunea Siriei. Mulți ani mai târziu, apostolul Pavel a vizitat Galatia și a dus Evanghelia acestor oameni păgâni. Una dintre cărțile Bibliei, Galateni, este o scrisoare pe care Pavel le-a scris-o.

În primele secole ale Bisericii creștine, legăturile de limbă și cultură îi mai legau pe acești galateni de rudele lor rămase în Europa. Deoarece comerțul și călătoriile erau frecvente între Europa și regiunea Siriei în care trăiau galatenii, Evanghelia pură s-a răspândit la aceste rude îndepărtate din Franța, iar apoi în Anglia, Scoția și Irlanda.

Cel mai cunoscut dintre cei care au contribuit la răspândirea Evangheliei în aceste regiuni a fost un bărbat pe nume Patrick. Astăzi el este cunoscut sub numele de Sfântul Patrick. Unii oameni poartă verde de sărbătoarea Sfântului Patrick.

Este interesant faptul că Biserica Catolică i-a acordat lui Patrick titlul de „sfânt”. Dar el a fost un convertit la Evanghelia siriană și un om care respecta sâmbăta. El nu a aparținut niciodată Bisericii Catolice. Creștinismul lui Patrick nu semăna deloc cu cel corupt care venea din orașele Roma și Alexandria.

Patrick a văzut în mod clar valoarea școlilor creștine. Una dintre școlile sale, Armagh, a avut la un moment dat 7 000 de elevi. Mulți dintre ei au plecat ca misionari.

După moartea lui Patrick, reprezentanți ai Romei au venit în Irlanda. Aceștia nu au fost de acord cu ideile lui Patrick. Prima lor măsură a fost să atace bisericile și școlile pe care le înființase.

Aplicație: Și astăzi, la fel ca în zilele lui Patrick, planul lui Dumnezeu pentru o educație adevărată este important. Care este baza unei educații evlavioase? Psalmii 111:10; Proverbele 4:7 Te ajută educația ta să înțelegi adevărurile importante ale Cuvântului lui Dumnezeu?