[vineri, 17 iunie] În Europa

Lucrarea lui Patrick a dus la lucrarea lui Columba, iar lucrarea acestuia din urmă a dus la lucrarea unui alt misionar credincios numit Columbanus. Sacrificiul acestor trei misionari pionieri a făcut mult mai mult decât avem timp să aflăm. Deși ne concentrăm asupra celor mai cunoscuți dintre oamenii pe care Patrick i-a influențat, au existat sute, dacă nu chiar mii de alte persoane.

După câțiva ani de studiu la școala din Bangor, Irlanda, un tânăr înalt pe nume Columbanus i s-a alăturat lui Columba, pe insula Iona, și a lucrat cu el pentru o vreme. Apoi a simțit că Dumnezeu îl cheamă să meargă ca misionar în Franța. În jurul anului 590 d.Hr., Columbanus a dus Evanghelia celtică din Irlanda la „creștinii” slabi, pe jumătate păgâni, din Europa.

Împreună cu doisprezece tovarăși, a pornit să construiască o școală în pustiul Franței. Urmând planul din Iona, au defrișat terenuri, au plantat culturi și au înființat meserii practice. Ca răspuns la întrebările ce li se adresau, spuneau mereu: „Noi suntem irlandezi, locuind chiar la capătul pământului. Suntem oameni care nu primim nimic altceva decât doctrina apostolilor și a evangheliștilor”.

În scurt timp, au fost înființate încă două școli, și mulți tineri s-au înscris în căutarea unei educații. În anii care au urmat, Columbanus a călătorit prin Germania și Elveția, înființând școli pe unde mergea. Ca urmare a acestei lucrări, nevoile fizice ale oamenilor au fost mai bine satisfăcute, educația lor s-a îmbunătățit, iar viețile lor s-au schimbat pe măsură ce învățau Scripturile.

Când avea mai mult de 70 de ani, Columbanus a traversat munții Alpi, în nordul Italiei. Aici i s-a dat o proprietate bisericească în ruină, lângă Bobbio, pentru a începe încă o școală.

Aplicație: Citește 1 Corinteni 3:10-13. Lucrarea acestor misionari a avut mult succes. De ce? Ce i-a inspirat pe atât de mulți să le urmeze exemplul? Ce este mai important pentru un învățător – ceea ce spune sau cum trăiește?