[marți, 14 iunie] În India

În sud-vestul Chinei se află marele teritoriu al Indiei, unde Toma, unul dintre discipolii lui Isus, a predicat Evanghelia. Noul Testament nu ne oferă nicio relatare despre activitatea lui Toma, dar istoria creștină consemnează că acesta și-a dedicat întreaga viață slujirii acolo. După ce i-a condus pe mulți la Hristos atât în China, cât și în India, a fost ucis de preoții brahmani care erau geloși pe influența sa.

La fel ca și creștinii din alte zone aflate în afara influenței romane, „creștinii Sfântului Toma” au practicat credința simplă a Bibliei și au prosperat chiar și sub guverne necreștine. Au existat uneori unele persecuții, dar prea puțin în comparație cu ceea ce au suferit frații lor din Europa.

Mai târziu, odată cu sosirea portughezilor cu preoți iezuiți catolici, acest lucru avea să se schimbe. Aceștia au fost fericiți să găsească peste o sută de biserici creștine de-a lungul coastei Malabar, din sudul Indiei. Dar curând au devenit nemulțumiți când au constatat că acești creștini nu știau nimic despre papa de la Roma. Când li s-a spus credincioșilor nativi să se închine la o imagine a Fecioarei Maria, aceștia au răspuns: „Suntem creștini, nu idolatri!”.

Preoții iezuiți au fost furioși că acești credincioși creștini nu se supuneau convingerilor lor. Le displăcea în special faptul că aceștia țineau Sabatul zilei a șaptea, ca și evreii.

În timp, Biserica Catolică a început o persecuție teribilă a acestor creștini nevinovați pe care îi numeau „eretici”. Bisericile din India au fost condamnate și distruse pentru că respectau Scripturile. Încă o dată, orice urmă de literatură și arhitectură care aducea dovezi ale unei alte biserici decât cea de la Roma a fost distrusă.


Aplicație: Suferința umană este unul dintre lucrurile cel mai greu de înțeles, mai ales atunci când cei care suferă sunt cei drepți. Vezi ce răspunsuri poți găsi în Psalmii 11 și 13.