[luni, 13 iunie] În China

Ieri am analizat biserica timpurie din Siria și am aflat despre creștinii care erau dedicați Scripturilor și dispuși să ia atitudine pentru adevăr. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că acești oameni au fost și ei misionari.

Cu mult timp înainte, chiar la începutul bisericii creștine, Dumnezeu a pregătit calea pentru ca Evanghelia lui Hristos să se răspândească în multe locuri. Recitește povestea uimitoare a ceea ce s-a întâmplat în ziua Cincizecimii. Faptele apostolilor 2:5-11

Unde erau toate acele locuri? Probabil că recunoști unele dintre nume. Dar poate că nu știi că Pont, Cappadocia, Frigia, Asia și Pamfilia se aflau în locul a ceea ce se numește acum Turcia. Parthia, Media, Elamul și Mesopotamia se aflau în locul pe care îl numim acum Irak și Iran. Creta este o insulă în Marea Mediterană. Cirene, Libia și Egiptul se află în Africa de Nord.

Dar misionarii creștini nu au mers doar în aceste locuri apropiate. Din Siria, ei au răspândit Evanghelia în toate direcțiile, în multe țări îndepărtate, cum ar fi India și China.

Nu auzim prea des vorbindu-se despre primii creștini din China, dar știm că au fost acolo. În anul 1625, un monument de piatră a fost descoperit lângă Chang-An, vechea capitală a dinastiei Tang. Inscripția de pe el era scrisă atât în chineza veche, cât și în siriană și îi descria pe creștinii care trăiseră acolo în anul 635 d.Hr. Deoarece inscripția vorbea despre respectarea Sabatului, misionarii romano-catolici au distrus inscripția originală. Au făcut o copie pe care scria „duminică” în loc de „Sabat”. Din nefericire pentru planul lor, nimeni nu putea citi partea siriană a textului, așa că au copiat-o așa cum era. Ani mai târziu, după ce savanții au învățat să citească siriană, s-a descoperit înșelăciunea.

De-a lungul secolelor, avem multe relatări despre oameni care au călătorit pe distanțe mari prin regiunile vaste controlate de India și China. Toate acestea descriu un număr mare de creștini care țineau Sabatul, adică Sâmbăta. Unul dintre acești călători, Marco Polo, a relatat că a văzut sute de biserici creștine care țineau sâmbăta.

Aplicație: Dumnezeu i-a binecuvântat pe acești primi misionari creștini; și, în ciuda persecuției, s-au ridicat multe biserici. Există și astăzi o mare nevoie de misionari. Te-ai gândit cum ar putea Dumnezeu să te folosească pentru a ajuta la răspândirea Evangheliei în alte părți ale lumii?