[marți, 7 iunie] „Lepădarea”

Când liderii bisericii au uitat sau au ignorat ceea ce spunea Biblia despre biserică și despre modul în care aceasta ar trebui să lucreze cu membrii care fac lucruri greșite, au început să pedepsească pe oricine nu era de acord cu ei. După cum s-a dovedit, au fost mulți cei care nu erau de acord cu practicile păgâne ale noii biserici, așa că foarte mulți oameni au fost pedepsiți. În plus, mii de oameni au fost uciși în nenumărate lupte și revolte, adesea din cauza unor lucruri absurde, cum ar fi: dacă un episcop era sau nu mai important decât altul.

Nu avem timp să învățăm despre toate luptele în care au fost implicați, dar două dintre cele mai cunoscute au avut loc din cauza unor cuvinte care aveau doar o literă diferență în ortografie. Și nu numai atât, cuvintele însemnau aproape exact același lucru! Era ca și cum ne-am fi certat dacă era corect să spunem „Este un câine mare” sau „Este un câine uriaș”.

Nu vorbeau despre câini, bineînțeles. Dar când ne uităm la micimea argumentelor, este ușor de văzut că se certau pentru chestiuni minore.

Citește cum a descris Pavel acest tip de persoane în 1 Timotei 6:3-5.

Cum majoritatea liderilor bisericii își pierdeau cea mai mare parte a timpului și energiei pe argumente inutile, oamenii au devenit confuzi cu privire la ceea ce este cu adevărat creștinismul. Astfel, a avut loc „o lepădare a credinței”. Pe măsură ce adevărurile Bibliei au fost părăsite, s-a permis ideilor și practicilor păgâne să le ia locul, iar lucrurile care erau cu adevărat importante au fost adesea ignorate.

În timpul anilor despre care am vorbit, între 300 și 450 d.Hr., multe practici ciudate, care reprezentau ceva obișnuit în religia păgână, și-au găsit locul în acest nou tip de „creștinism”. Câteva dintre ele sunt enumerate în partea de jos a acestei pagini.

Aplicație: Aceste schimbări au apărut pentru că liderii egoiști doreau să fie populari. Ar trebui să faci vreodată anumite lucruri doar pentru că vrei să fii popular și „bine văzut” de către ceilalți oameni? Luca 6:26; Ieremia 45:5