[luni, 6 iunie] Cum să pedepsim un eretic

Când cineva face ceva greșit, Isus îl iubește în continuare; și El vrea ca și noi să-l iubim și să încercăm să-l ajutăm. Acea persoană trebuie să-și conștientizeze greșeala. E posibil ca noi să-l ajutăm cu bunătate să o înțeleagă. Are nevoie să înțeleagă diferența dintre bine și rău, și poate că noi i-o putem arăta. Are nevoie să se pocăiască, iar noi îl putem încuraja spunându-i că Dumnezeu îl va ierta.

Dar ce ar trebui să facă biserica dacă acea persoană nu vrea să asculte? Ce se întâmplă dacă a decis că vrea să nu-L mai slujească pe Isus? Ce se întâmplă dacă nu se va opri din a face lucruri rele? Ce trebuie să facem atunci?

Dacă cineva continuă să facă ceva care este în mod evident greșit – să fure, de exemplu – biserica ar trebui să îl „mustre!” Asta înseamnă că biserica are responsabilitatea de a merge la acea persoană și de a încerca să o ajute să înțeleagă că ceea ce face este greșit, apoi, de a-i arăta cum ar trebui să trăiască un creștin, sperând că acest lucru va ajuta persoana respectivă să se gândească serios și să-și dea seama cât de greșite au fost acțiunile sale și să se pocăiască. Matei 18:15-17

Dar dacă acea persoană refuză să asculte și nu vine la Isus cu părere de rău pentru păcatul său, este posibil ca biserica să fie nevoită să-i retragă calitatea de membru. Asta înseamnă că biserica poate fi nevoită să spună: „Din cauza modului în care trăiești, ne pare rău că alegi să nu mai fii părtaș cu noi în credința creștină”.

Și asta este tot ce ar trebui să facă biserica atunci când vorbim despre disciplină. Înseamnă asta că cei care fură și ucid nu ar trebui să fie pedepsiți niciodată? Nu, dar aceasta nu este treaba bisericii. Cine ar trebui să facă asta? Romani 13:1-5

Aplicație: Creștinii ar trebui să fie recunoscători atunci când guvernul sub care trăiesc lucrează din greu pentru a-i proteja. Imaginează-ți cum ar fi dacă nu ar exista poliție care să ajute la împiedicarea oamenilor răi să fure și să facă rău altora!