[duminică, 5 iunie] Cine este eretic?

Dacă ai fi trăit în unele părți ale Imperiului Roman de după anul 380 d.Hr., ai fi fost un „creștin”. Poate că nu știai nimic despre Biblie; poate că nu credeai în Isus; poate că încălcai Cele Zece Porunci oricât de mult doreai – dar tot „creștin” ai fi fost. Cel puțin, guvernul și biserica romano-catolică ar fi spus că ești creștin.

Dar Isus nu consideră pe nimeni creștin pentru că așa spune guvernul sau biserica. Creștinii ale căror nume vor rămâne în Cartea Vieții din cer sunt cei care au ales să-L urmeze pe Isus și sunt biruitori. Apocalipsa 3:5 Păcatele lor au fost iertate; iar acum, cu ajutorul Duhului Sfânt, învață tot ce pot despre Isus și trăiesc cât mai mult ca El, așa cum știu. Ioan 12:26 Acest lucru este foarte important de înțeles.

Liderii egoiști ai bisericii din Roma i-au rătăcit pe mulți oameni cu privire la ceea ce este cu adevărat biserica. Ei au uitat că numai oamenii care Îl iubesc pe Isus și Îl acceptă ca stăpân al vieții lor ar trebui să se alăture bisericii. Au uitat că aderarea la biserică este o alegere personală pe care trebuie să o facă fiecare. Au considerat că biserica este ca o țară cu granițe, iar toți cei care se află în interiorul granițelor devin automat „creștini”. La început, ei s-au gândit la biserică ca la o anumită suprafață de pământ, precum imperiul. Apoi au decis că este vorba de întreaga lume!

Ei credeau că tot ceea ce decidea biserica trebuia să fie literă de lege în țara respectivă. Apoi s-a hotărât că eretic era oricine despre care liderii bisericii spuneau că învăța erori periculoase sau credea altfel decât ei. Aceasta, au decis ei, însemna că ereticii trebuie să fie pedepsiți; și adesea asta însemna moartea.

Aplicație: Uneori, membrii bisericii încetează să mai creadă în adevăr. Ce spune Biblia că ar trebui să facem atunci când se întâmplă acest lucru? 1 Timotei 5:20; 2 Timotei 3:5; 2 Tesaloniceni 3:6 „Mustră”, „îndepărtează-te”, „retrage-te” – acestea sunt cele mai puternice moduri în care Dumnezeu îi spune bisericii să-i corecteze pe oameni. Nu să-i ucidă? Nu, fără ucidere.