[joi, 12 mai] Tiatira; Sardes

Text de studiu: Apocalipsa 2:18-3:6

Următoarea scrisoare a lui Isus a fost adresată bisericii din Tiatira. Această biserică reprezintă cea mai lungă perioadă de timp dintre toate cele șapte biserici. Ea a început odată cu instaurarea papalității, anul 538 d.Hr., și a continuat până la începutul anilor 1500 d.Hr. Aceasta a fost o perioadă de apostazie crescândă, pe măsură ce tot mai multe adevăruri biblice erau abandonate, iar practicile păgâne erau aduse în biserică.

A fost, de asemenea, o perioadă de persecuții teribile. Oricine era împotriva acestor practici putea fi persecutat. Înregistrările sunt departe de a fi complete, dar undeva între 50 și 60 de milioane de oameni au fost executați în toți acești ani. De ce? Pentru că liderii bisericii credeau că era de datoria lor să controleze ceea ce credeau oamenii.

Citește Apocalipsa 2:24-29. Isus a înțeles suferința poporului Său din această perioadă și i-a încurajat să păstreze adevărul pe care îl cunoșteau.

Citește Apocalipsa 3:1-6. Sardes reprezintă bisericile Reformei din anii 1500 d.Hr. până în jurul anilor 1830 d.Hr. Acest lucru îi surprinde pe unii, deoarece această biserică ne amintește de smochinul pe care Isus l-a blestemat. La fel ca acel pom, Sardes a păstrat speranța unor roade bune. „Îți merge numele că trăiești”, a spus Isus; dar, din păcate, „ești mort”.

Este adevărat că în această perioadă a început Reforma. Multe adevăruri biblice care fuseseră ascunse timp de sute de ani au fost descoperite din nou. Dar, în loc să îi permită lui Isus să le schimbe viața, oamenii se certau și se luptau adesea pentru detaliile înțelegerii Bibliei.

Uneori, chiar și cei care învățau și încercau să trăiască după adevărul biblic îi persecutau pe cei care nu erau de acord cu ei în privința unor lucruri precum botezul și Cina Domnului.

Aplicație: Adevărurile despre botez și Cina Domnului sunt importante. Au greșit reformatorii când au predicat ceea ce ei înțelegeau că este adevărul? Sau au greșit când i-au pedepsit pe cei care nu erau de acord cu ei? Luca 9:53-56