[miercuri, 4 mai] Războiul cu Roma

Războiul cu Roma s-a întins pe mai mulți ani, cu mii de victime de fiecare parte. Lumea poate spune că atât romanii, cât și evreii au avut generali și soldați curajoși. Dar erau ei oameni buni? Duceau ei o viață care putea ajuta pe cineva? Sau erau așa de plini de furie și ură că nu puteau decât să se concentreze pe luptă? Ce spune cartea Proverbele despre oameni ca aceștia? Proverbele 22:24,25

Când armata romană a înconjurat Ierusalimul și apoi s-a retras pentru o scurtă perioadă de timp, creștinii și-au adus aminte de îndemnurile lui Isus. Ei au părăsit imediat orașul, și mulți dintre ei s-au retras în localitatea Pella din Siria, la nord-est de Ierusalim. Ce rugăciune au rostit creștinii timp de aproape patruzeci de ani după învierea lui Isus? Matei 24:20 Crezi că această rugăciune i-a ajutat să-și amintească de importanța Sabatului?

Armata romană a revenit curând. Ierusalimul a fost înconjurat, dar, de data aceasta, milioane de evrei erau acolo pentru Paști.

În ciuda crizei, evreii din Ierusalim nu erau uniți cu privire la măsurile pe care trebuia să le ia. Ar fi trebuit să îi atace imediat pe romani, ca o forță unită, și să îi împiedice să se organizeze. Nu s-au petrecut așa lucrurile, pentru că diferitele grupuri armate din oraș nu aveau încredere unele în altele pentru a-și deschide porțile atunci când s-ar fi întors de la lupta cu romanii.

Ierusalimul era bine situat, înconjurat de stânci abrupte și văi din trei părți. Armata romană se putea apropia de zidul orașului doar dinspre nord. Și exact așa a făcut. În ciuda luptelor feroce, zidul exterior s-a prăbușit în doar cincisprezece zile. Romanii au ocupat acum zona din oraș cunoscută sub numele de Bezeta, dar ei încă se confruntau cu un alt zid imens care le bloca accesul la părțile mai vechi din Ierusalim. Acum, lupta devenise atât de acerbă, încât generalul Titus a decis să încerce altceva: avea să-i înfometeze pe evrei.

Aplicație: În Deuteronomul 28:15,45,49-53 Dumnezeu îl avertizase pe poporul evreu cu privire la ce avea să se întâmple în cele din urmă dacă nu ascultau vocea Lui. Era obligatoriu să se întâmple întocmai? Cum ar fi vrut Dumnezeu să-Și binecuvânteze poporul? Versetele 1-14