[duminică, 10 aprilie] Tit

Această carte este o scrisoare pe care Pavel a scris-o unui om pe nume Tit. La fel ca Timotei, Tit era unul dintre ajutoarele de încredere ale lui Pavel; Pavel îl numește, de asemenea, „adevăratul meu copil în credința noastră, a amândurora” (Tit 1:4). La fel ca prima scrisoare a lui Pavel către Timotei, scrisoarea către Tit este plină de sfaturi și de instrucțiuni necesare unui lider al bisericii.

Pavel îl lăsase pe Tit pe insula Creta pentru a supraveghea și organiza biserica de acolo. Tit trebuia să numească prezbiteri în fiecare biserică, ca aceștia să poată împlini nevoile comunității din localitatea lor. Tit 1:5 Așa cum îl instruise și pe Timotei, liderii trebuiau să fie fără vină, adevărate exemple pentru ceilalți (versetele 6-9).

Apoi, Pavel a dat instrucțiuni care se aplicau fiecărui membru al bisericii, în egală măsură și nouă, celor de astăzi. Ce recomandări a făcut Pavel bărbaților mai în vârstă? Tit 2:2 Dar femeilor mai în vârstă? Versetele 3,4 Ce instrucțiuni erau pentru femeile tinere? Versetele 4,5 Dar pentru bărbații tineri? Versetele 6-8

De ce ar trebui să trăim cu toții în acest fel? Pavel a spus că „harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat”.

Acest har nu ne dă libertatea de a face răul; dimpotrivă, ne învață să ne îndepărtăm de modul de viață al lumii și să „trăim cumpătat, cu dreptate și evlavie în aceste timpuri”, în timp ce așteptăm cu nerăbdare ca Isus să revină curând.

Pavel i-a mai spus apoi lui Tit care ar trebui să fie subiectul pe care să-l atingă cel mai des – vestea bună despre Isus. Și care este vestea bună despre Isus? Citește cum a scris Pavel în Tit 3:3-8. Este una dintre cele mai compacte descrieri ale Evangheliei.

De asemenea, Pavel i-a dat lui Tit și câteva exemple de subiecte pe care ar fi trebuit să le evite. Sunt o mulțime de subiecte pe care Satana le folosește pentru a încerca să distragă atenția slujitorilor lui Dumnezeu. Versetul 9

Aplicație: Cum te-ai descrie pe tine? Viața ta se potrivește cu descrierea din Tit 2:7,8?