[luni, 4 aprilie] Evrei — prima parte

Timp de 1 500 de ani, serviciile religioase ale evreilor se centraseră în jurul sanctuarului — fie că vorbim de cortul mobil construit în pustie, fie de templul din Ierusalim. Pentru noi este ușor să vedem că toate acele ceremonii și sacrificii erau simboluri ale lui Isus. Ele aveau rolul de a le aminti oamenilor ca El avea să vină să-și dea viața pentru a-i salva de păcatele lor. De aceea, acestea nu mai erau necesare după moartea lui Isus pe cruce.

Dar creștinilor evrei le era greu să admită că serviciile de la sanctuar deveniseră inutile după moartea lui Isus. Ei știau că acestea fuseseră rânduite de Dumnezeu. Ar fi schimbat Dumnezeu atât de brusc ceva ce El Însuși stabilise?

Mai erau doar câțiva ani până când templul din Ierusalimul avea să fie complet distrus. Dacă acești creștinii evrei încă mai priveau templul ca fundament al credinței lor, ei aveau să-și piardă cu ușurință credința în Dumnezeu atunci când acesta avea să fie distrus. Dumnezeu știa că iudeii creștini aveau nevoie să înțeleagă că templul și serviciile de acolo își pierduseră orice semnificație. Într-adevăr, Dumnezeu stabilise serviciile de la sanctuar, dar scopul lor era acela de a arăta spre Isus. Acum, că Isus venise, nu mai era nevoie de acele servicii ceremoniale. Aceste ceremonii și sacrificii fuseseră doar simboluri pentru Isus Însuși.

Așa că, atunci când templul și-a pierdut semnificația, ce anume ar fi trebuit să-i ia locul? În ce ar fi trebuit să-și pună ei încrederea acum? Pavel a scris cartea Evrei pentru a răspunde acelor întrebări pe care creștinii evrei și le puneau.

Cartea Evrei este cea mai lungă dintre scrisorile lui Pavel pe care le avem în Biblie. Deși nu știm când a scris-o, mulți oameni cred că aceasta ar data din timpul primei sale perioade de încarcerare la Roma. Mâine vom descoperi cum a răspuns Pavel acelor întrebări foarte importante.

Aplicație: Nu este întotdeauna ușor să-ți schimbi modul de gândire. Dar trebuie să fii întotdeauna dispus să înveți și să crești, pe măsură ce Dumnezeu continuă să te învețe. Proverbele 4:18