[miercuri, 30 martie] Un sclav fugar se convertește

Text de studiu: Filimon

Onisim era un om care își predase inima lui Dumnezeu în urma lucrării lui Pavel din Roma. El fusese un sclav care furase de la stăpânul său și fugise la Roma. Nu știm cum l-a găsit pe apostol; dar când Pavel l-a întâlnit, l-a ajutat mai întâi cu partea financiară, iar apoi i-a spus vestea bună despre Isus.

În timp, Onisim a fost schimbat și a devenit un urmaș al lui Isus. Apoi a devenit unul dintre ajutoarele de nădejde ale lui Pavel. Dar era încă un sclav fugar. Creștin fiind, el avea acum responsabilitatea de a-și îndrepta greșeala față de stăpânul său. Nu avea să-i fie ușor. Stăpânii erau adesea foarte cruzi cu sclavii lor; sclavii fugari puteau fi chiar uciși.

Stăpânul lui Onisim era un bărbat numit Filimon. Acesta era un creștin care locuia în Colose.

Pare ciudat ca un creștin să fie proprietar de sclavi. Cu toate acestea, trebuie să nu uităm că atunci sclavia era o parte foarte importantă a societății romane. Pavel a ales cu înțelepciune să nu atace în mod direct instituția sclaviei, dar el a arătat principii care aveau să ducă la încetarea sclaviei.

Pavel plănuia să-l trimită pe Tihic în Asia Mică cu scrisori pentru diferite biserici. Deoarece Colose era în aceeași zonă, l-a trimis și pe Onisim cu el (Coloseni 4:7-9). Pavel i-a dat lui Onisim o scrisoare pentru Filimon. În această scrisoare, Pavel îl ruga pe Filimon să-l accepte pe Onisim ca pe fratele său creștin. Mai mult, el s-a oferit să fie responsabil personal pentru orice datorie pe care Onisim o avea la Filimon. Găsește scrisoarea în Biblia ta și ia-ți timp să o citești. Se numește Filimon. Filimon 1–25

Ce exemplu frumos de amabilitate creștină! Pavel nu i-a solicitat lui Filimon să-l accepte pe Onisim. În schimb, el l-a rugat cu amabilitate să o facă.

Aplicație: Atunci când dorești ca cineva să facă ceva pentru tine, ceri cu insistență sau rogi cu amabilitate? Proverbele 15:1