[luni, 28 martie] Întâlnirea cu evreii

Text de studiu: Faptele apostolilor 28:16-29

Când au ajuns la Roma, Iuliu i-a transferat pe Pavel și pe ceilalți prizonieri la căpitanul străjerilor care păzeau palatul Cezarului. Iuliu a făcut un raport bun despre Pavel și a prezentat și scrisoarea pe care o trimisese Festus cu privire la el. Ca urmare, căpitanul străjerilor nu l-a aruncat pe Pavel în închisoare. În schimb, i-a permis să își închirieze propria casă. Avea să fie legat de un soldat, dar oricine putea să-l viziteze, iar el avea în continuare libertatea de a lucra din casa lui.

Ca de obicei, Pavel a vrut să spună vestea bună despre Isus mai întâi evreilor. Din moment ce nu putea merge la sinagogă, el i-a invitat pe conducătorii evreilor din Roma să vină la casa lui.

Deoarece era prizonier, Pavel a vrut să clarifice mai întâi orice neînțelegere cu privire la el. A afirmat că nu era vinovat de nicio crimă. Într-adevăr, romanii care îl judecaseră îl găsiseră nevinovat, dar evreii nu acceptaseră să fie eliberat. Prin urmare, el a fost forțat să facă apel la Cezar. Singura lui „crimă” era aceea că el credea în Isus ca Mesia, despre care Scripturile evreiești vorbiseră cu claritate. Faptele apostolilor 28:17-20

Ca răspuns, liderii evrei i-au transmis că până la acel moment nu auziseră nicio acuzație la adresa lui. L-au întrebat dacă avea să le spună ce credea despre Isus.

La timpul stabilit, mulți evrei au venit la casa lui Pavel; și el le-a vorbit toată ziua. A împărtășit mărturia lui personală și le-a arătat, folosind Scripturile Vechiului Testament, că Isus era Mesia. Unii au ales să creadă ce spunea Pavel. Mulți alții erau convinși că Pavel avea dreptate, dar au ales să nu creadă în Isus. Cât de trist! Care au fost ultimele cuvinte ale lui Pavel pentru ei? Versetele 25-28

Aplicație: Ne-am putea întreba cum de acei evrei au putut respinge astfel de dovezi atât de clare. Ai fost vreodată convins că ceva este corect, dar totuși să alegi să nu asculți sau să nu crezi? Este acest lucru diferit de ce au făcut ei?