[duminică, 27 martie] Pavel este încurajat

Text de studiu: Faptele apostolilor 28:14,15

După ce au petrecut iarna în Malta, Pavel și însoțitorii săi au fost urcați pe o corabie spre Puzole, un oraș de pe coasta Italiei. Roma era încă la 225 km depărtare, dar Puzole era principalul său port maritim. Cele două orașe erau conectate printr-un drum bun.

Când creștinii care trăiau în Puzole au aflat că Pavel sosise, l-au rugat să rămână cu ei. Iuliu, centurionul care se ocupa de prizonieri, a fost foarte amabil cu Pavel și i-a permis să rămână cu creștinii de acolo timp de o săptămână întreagă. Faptele apostolilor 28:14

Între timp, creștinii din Roma au auzit vestea că Pavel era pe drum spre ei. Unii dintre ei, datorită lucrării lui Pavel, se convertiseră în alte orașe și, între timp, s-au mutat în Roma. O, cât de nerăbdători erau să-l vadă din nou! Unii dintre ei au pornit la drum pentru a-i ieși în întâmpinare.

Dar Pavel se lupta cu dezamăgirea. În cele din urmă, a ajuns aproape la Roma. Timp de mulți ani sperase să viziteze acest oraș. Dar acum era prizonier. Cum mai putea el să facă ceva util pentru Isus? Fără să se plângă, el a parcurs drumul lung; dar era foarte trist.

În cele din urmă, au ajuns la doar 64 de km de Roma. În timp ce mergeau cu greu prin mulțime, mulți îl priveau disprețuitor pe bătrânul cu părul alb, care acum se afla la un loc cu criminalii, și îi adresau cuvinte nepoliticoase, batjocoritoare. Dar Pavel a auzit deodată un strigăt de bucurie și a simțit cum două brațe puternice îl îmbrățișează. „Pavel! O, Pavel!”

Pavel a recunoscut imediat pe cineva dintr-un oraş în care el câștigase suflete pentru Isus. Iuliu a oprit înaintarea, iar prizonierii și oamenii priveau reîntâlnirea emoționantă dintre cei doi. Apoi au mers mai departe.

Același lucru s-a întâmplat din nou și din nou pe măsură ce oamenii îl recunoșteau pe Pavel și îl îmbrățișau ca și cum ar fi fost iubitul lor tată. Și, de fiecare dată, Iuliu oprea înaintarea și le permitea să aibă câteva minute de întâlnire plină de bucurie. Cum s-a simțit Pavel când călătoria a luat sfârșit? Versetul 15

Aplicație: Ce binecuvântare au fost acei credincioși pentru Pavel! Cum ai putea încuraja pe cineva despre care știi că ar putea fi descurajat?