[vineri, 25 martie] Naufragiaţi în Malta

Text de studiu: Faptele apostolilor 28:1-13

Insula pe care corabia lui Pavel a naufragiat se numea Malta. Ploua, şi pentru că toţi erau uzi și le era frig, ei au construit un foc. Pavel, care încerca întotdeauna să-i ajute pe alții, a dat o mână de ajutor pentru a aduna lemne de foc. Când arunca beţele pe foc, ce i s-a întâmplat lui Pavel? Faptele apostolilor 28:3

Când oamenii au văzut ce se întâmplase, ce şi-au închipuit? „Omul acesta este un ucigaș, căci Dreptatea nu vrea să-l lase să trăiască, măcar că a fost scăpat din mare.” Dar Pavel nu le-a dat atenție; el doar a scuturat şarpele în foc. Ei au continuat să-l privească cu atenție — cu siguranță, brațul lui trebuia să se fi umflat sau el ar fi trebuit să cadă mort. Dar, după o lungă perioadă de timp, Pavel încă părea a fi la fel de sănătos ca oricând. Așa că și-au schimbat părerea și au decis că el trebuie să fie un zeu.

Ce oportunitate de a împărtăși vestea bună despre Isus cu acei păgâni! Pavel și cei doi însoţitori ai lui şi-au petrecut timpul cu folos. Când tatăl conducătorului insulei s-a îmbolnăvit, Pavel a mers la patul lui și s-a rugat pentru el; și el a fost vindecat. Ce s-a întâmplat după aceea? Versetul 9 Datorită lui Pavel, insularii au fost foarte amabili cu întregul grup care naufragiase. Le-au oferit tot ce au avut nevoie.

După trei luni, vremea a fost suficient de bună pentru a-şi continua călătoria. Pavel și tovarășii lui, împreună cu toți ceilalți prizonieri, au fost urcaţi pe o navă care petrecuse iarna la Malta. Au plecat spre nord, oprindu-se în orașe ca Siracusa și Regio. În cele din urmă, au ajuns în orașul Puzole, pe coasta Italiei. Prizonierii urmau să meargă restul de 225 de kilometri până la Roma.

Aplicaţie: Pavel şi-ar fi putut găsi multe scuze pentru a nu ajuta la aprinderea focului pe insula Malta — era bătrân, obosit și prizonier, pe deasupra. Dar, indiferent de starea lui, el a oferit mereu ajutor. Te faci și tu util atunci când e nevoie de ajutor?