[miercuri, 23 martie] Navigând spre Roma

Text de studiu: Faptele apostolilor 26:31-27:10

După întâlnirea cu Pavel, Agripa a putut vedea clar, la fel ca și Felix sau Festus, că Pavel era nevinovat. El a spus: „Omului acestuia i s-ar fi putut da drumul, dacă n-ar fi cerut să fie judecat de Cezar”. Dar, din moment ce el apelase la Cezar, nu puteau face nimic cu privire la aceasta.

În acele vremuri, călătoriile cu corabia nu erau distractive şi nici nu se desfăşurau în condiții de siguranță. Călătoriile erau adesea lungi și grele. Marinarii foloseau soarele și stelele ca să-şi dea seama de poziţia lor, iar furtunile erau foarte periculoase. Pavel era de acum bătrân și bolnav, așa că el trebuie să fi fost foarte recunoscător că doi dintre prietenii lui — Luca şi Aristarh — au fost lăsaţi să-l însoţească.

După prima zi, ei au ajuns în cetatea Sidonului. Ce i-a permis Iulius, centurionul roman, lui Pavel să facă? Faptele apostolilor 27:3

De la Sidon, ei au navigat la nord de Cipru și au ajuns la oraşul Mira. Aici, Iulius a găsit o corabie care se îndrepta spre Italia și i-a transferat pe toți prizonierii săi pe acea corabie. După ce au întâmpinat dificultăţi din cauza vântului, corabia a ajuns la un loc numit „Limanuri bune”, pe partea de sud a insulei Creta. Aici au aşteptat un timp, sperând pentru vreme mai bună.

Se apropia iarna și avea să fie foarte periculoasă continuarea călătoriei spre Roma. Deoarece le era imposibil să-şi continue călătoria, se gândeau dacă să-și petreacă iarna în locul acela sau să încerce să ajungă la Fenix, la aproximativ 65 de kilometri mai sus, de-a lungul coastei.

Pavel avea multă experiență în navigatie. De fapt, cu mai mulţi ani înainte, el scrisese că fusese implicat de trei ori în naufragii (2 Corinteni 11:25). Deci, după multe discuții, centurionul l-a întrebat pe Pavel ce credea el. Ce a spus Pavel? Faptele apostolilor 27:10

Aplicaţie: Luca și Aristarh au ales să călătorească cu Pavel pentru a-l ajuta. Cât de dispus ești să ajuți persoanele în vârstă, chiar dacă pare incomod să faci acest lucru?