[luni, 7 februarie] Îngerul îl vizitează pe Corneliu

Text de studiu: Faptele apostolilor 9:43-10:8

La 50 de kilometri nord de Iope se afla un oraș numit Cezareea, unde trăia un om pe nume Corneliu. Era un centurion (sutaș) roman, ceea ce înseamnă că era un comandant a 100 de soldați. Provenea dintr-o familie nobilă și era destul de bogat.

Chiar dacă se născuse și fusese educat într-un mediu păgân, Corneliu învățase despre Dumnezeu de la evreii din jurul său. Fusese atât de impresionat de ce învățase, încât a început să se închine lui Dumnezeu în casa lui. Nu era membru al bisericii evreilor. Liderii religioși oricum nu l-ar fi lăsat să se alăture bisericii. Ei credeau că toate neamurile erau formate din păgâni și necurați.

Simțind că avea nevoie de ajutorul lui Dumnezeu pentru a-și face treaba bine și a lua decizii corecte, Corneliu se ruga adesea pentru călăuzire. Și-a demonstrat credința în Dumnezeu prin credincioșia în casa lui și la lucru. El era darnic și îi ajuta pe cei săraci. Pentru că era o persoană corectă și generoasă, era foarte bine cunoscut în această regiune. Atât evreii, cât și neamurile îl respectau.

Corneliu credea profețiile despre Mesia care avea să vină, dar nu știa că deja venise. Într-o după-amiază, pe când se ruga, un înger din cer i s-a arătat cu un mesaj special. Care a fost mesajul? Faptele apostolilor 10:3-6

Corneliu s-a conformat cu bucurie. A chemat imediat pe trei dintre oamenii lui, le-a spus despre vizita îngerului și i-a trimis la Iope ca să-l găsească pe Petru. Versetele 7,8

Petru simțea că împărtășirea Evangheliei cu evreii era o sarcină grea. Dar nici Petru, nici alți apostoli nu făcuseră vreun efort pentru a împărtăși Evanghelia neamurilor. Toți credeau că binecuvântările Evangheliei erau doar pentru evrei – nu pentru neamuri.

Cei trei oameni trimiși de Corneliu se aflau pe drumul spre Iope. Cum putea Dumnezeu să deschidă mintea lui Petru și să-l convingă că trebuie să meargă cu ei și să vorbească cu sutașul Corneliu, unul dintre neamuri?

Aplicație: Ai ales să nu spui cuiva despre Isus? Amintește-ți că Dumnezeu vrea ca toată lumea să audă vestea bună. Matei 24:14