[duminică, 6 februarie] Dorca

Text de studiu: Faptele apostolilor 9:32-42

După ce a lucrat o vreme în Ierusalim, Petru s-a hotărât să viziteze niște credincioși care plecaseră de acolo din cauza persecuției și se mutaseră în locuri mai sigure. La Lida, un oraș aflat la aproximativ 32 de kilometri vest de Ierusalim, a găsit un om numit Enea. Omul acesta era bolnav și țintuit la pat de opt ani. Ce i-a spus Petru și ce s-a întâmplat? Faptele apostolilor 9:34 Ca urmare, mulți dintre oamenii care locuiau în zona aceea au început să creadă în Isus.

Vestea acestei minuni s-a răspândit rapid. Credincioșii din Iope au auzit foarte curând despre ea. (Iope era un oraș de pe coasta Mării Mediterane, la circa 16 kilometri vest de Lida.) Credincioșilor din Iope li se întâmplase ceva teribil. Ei doreau ca Petru să vină imediat în orașul lor.

Unul dintre credincioșii din Iope fusese o femeie numită Tabita sau Dorca. Ea făcuse tot ce-i stătuse în putință pentru a-i ajuta pe cei din jurul ei. Întotdeauna era foarte ocupată. Făcuse haine pentru cei săraci și rostise cuvinte de mângâiere pentru cei aflați în necaz. Dar ce se întâmplase cu Dorca? Versetul 37

Petru s-a dus imediat la Iope. Dorca era așezată într-o camera, pregătită pentru înmormântare. Oamenii pe care îi ajutase stăteau plângând în jurul ei. I-au arătat lui Petru hainele pe care ea le făcuse pentru ei și pentru familiile lor nevoiașe. Cât de mult o iubeau și ce dor le era de ea!

Atunci Petru a rugat pe toți să părăsească acea cameră. Ce a făcut el în continuare? Versetele 40,41

Așa cum s-a întâmplat când Enea a fost vindecat, și acum oamenii au auzit de minunea făcută și mulți au ales să creadă în Isus. Versetul 42

Aplicație: Motivul pentru care Dumnezeu face minuni nu este acela de a satisface curiozitatea noastră sau pentru a-i face pe oameni să arate spre noi. Dumnezeu face minuni pentru a atrage atenția oamenilor asupra Lui și pentru a-i încuraja să creadă în Isus.