[joi, 27 ianuarie] Anania și Safira

Text de studiu: Faptele apostolilor 4:32-5:13

Nu toți erau fericiți de creșterea noii biserici. Mulți dintre cei care aleseseră să-L urmeze pe Isus au fost dați afară din familiile și sinagogile lor de către cei care li se împotriveau. Prin urmare, nu aveau cum să-și împlinească nevoile de hrană și îmbrăcăminte. Ce a pus Duhul Sfânt în inima credincioșilor să facă în această privință? Faptele apostolilor 4:32,34,35

Dragostea și armonia între credincioși era minunată. Pentru că Duhul Sfânt era cu ei, făceau cu altruism tot ce puteau pentru a se ajuta unul pe altul.

Anania și soția lui, Safira, erau printre cei care, sub influența Duhului Sfânt, promiseseră să vândă un teren și să dea banii pentru a-i ajuta pe membrii bisericii aflați în nevoie. Mai târziu au început să se gândească la cât de frumos ar fi fost să păstreze o parte din bani pentru ei înșiși. În cele din urmă, au decis să nu dea tot ce promiseseră.

Aceasta a fost prima lor mare greșeală – să promită că vor da o anumită sumă lucrării lui Dumnezeu, iar apoi să se răzgândească, pentru că bogăția pământească era mai importantă pentru ei. Numim asta „lăcomie”.

Dar Anania și Safira nu au vrut ca cineva să știe că ei se răzgândiseră. Nu doreau să piardă respectul oamenilor. Așa că au hotărât să dea o mică parte din banii obținuți din vânzarea terenului, dar să pretindă că au dăruit întreaga sumă. Aceasta a fost a doua mare greșeală. Se prefăceau că sunt ceva ce nu erau. Numim asta „ipocrizie”.

Ce credea Dumnezeu despre lăcomia și ipocrizia lor? Citiți întâmplarea tristă în Faptele apostolilor 5:2-11

Aplicație: Dumnezeu ne cere să returnăm zecimea (10%) din tot ceea ce ne dă și să dăm, de asemenea, daruri de bunăvoie pentru a ne arăta dragostea. Maleahi 3:8–10 Ești sincer cu Dumnezeu? Sunt banii și posesiunile mai importante pentru tine decât să ajuți la încheierea lucrării lui Dumnezeu? Dacă da, cere-I lui Dumnezeu să te ajute să iubești mai mult lucrarea Sa decât posesiunile pământești.