[marți, 18 ianuarie] Drumul spre Emaus

Text de studiu: Ioan 20:11-18; Luca 24:13-27

Maria Magdalena i-a urmat pe Ioan și Petru la mormânt și a rămas în urmă după ce ei au plecat. Când s-a uitat în interiorul mormântului, i-a văzut pe cei doi îngeri. Ce i-au spus aceștia? Ioan 20:13

Încă plângând, a ieșit din mormânt în speranța că va găsi pe cineva care să-i spună unde era trupul lui Isus. Ce s-a întâmplat mai departe? Versetele 14-18

De ce a mers Isus în acea zi în cer? Nu se dusese la cer, așa cum cred unii, în timp ce era mort, nu-i așa? Voia acum să audă direct de la Tatăl Său că jertfa Sa fusese suficientă și că oricine dorește poate să aibă viața veșnică.

După revenirea pe pământ, Isus S-a arătat celorlalte femei. Matei 28:9,10 Ucenicilor nu le venea încă să creadă că Isus era viu. Chiar dacă femeile spuneau că Îl văzuseră pe Isus, ei erau siguri că nu era așa.

În acea după-amiază de duminică, doi bărbați care credeau în Isus mergeau spre casa lor din Emaus – 11‑12 km distanță. În timp ce mergeau, erau atât de triști încât au început să plângă. Isus le-a văzut lacrimile și dorea să le arate că trăia. Știa însă că mai întâi aveau nevoie să înțeleagă unele lucruri din Biblie.

Nu ajunseseră prea departe când li S-a alăturat Cineva. Era Isus, dar cei doi nu știau. El i-a întrebat de ce erau atât de triști, iar ei au povestit ce se întâmplase în Ierusalim în ultimele zile. Cum a răspuns Isus? Luca 24:25-27

Începând cu Vechiul Testament, Isus le-a arătat că se împliniseră cu exactitate toate profețiile despre Mesia. În loc să mai fie descurajați de moartea Sa, ei au putut să vadă că aceasta a fost cea mai puternică dovadă că Isus era Mesia.

Cei doi bărbați erau încântați pe măsură ce ascultau. Era întuneric când au ajuns la casa lor și L-au îndemnat pe Acel „străin” să rămână cu ei. Cum le-a arătat „străinul” că El era Isus? Versetele 30-32

Ucenicii au recunoscut modul în care Isus ridica mâinile pentru a binecuvânta mâncarea, și orice îndoială a dispărut când au văzut urmele cuielor.

Aplicație: Isus dorea ca oameni să-și bazeze credința pe dovezile solide din Scripturi, nu doar pe emoția aferentă revederii. Tu pe ce îți bazezi credința? Încrederea ta în Isus depinde de sentimente sau se bazează pe Cuvântul lui Dumnezeu?