[miercuri, 5 ianuarie] Condamnat la moarte

Text de studiu: Matei 27:24-31

Pilat a crezut că oamenilor le va fi milă de Isus după ce Îl vor vedea biciuit, dar ei erau mai hotărâţi ca niciodată să-L omoare. Şi-au dat seama că guvernatorul avea să cedeze dacă ei continuau să insiste. În cele din urmă, Pilat l-a adus pe Baraba și l-a aşezat alături de Isus. Baraba era în mod clar un criminal rău, în timp ce Isus era blând și demn. Toţi puteau vedea contrastul uimitor; unii chiar plângeau. Chiar și liderii religioși au fost din nou convinși că Isus era Mesia.

Pilat a declarat din nou că el Îl găsise pe Isus nevinovat. Dar iarăși mulțimea a strigat că Isus trebuia să fie răstignit pentru că pretindea că era Fiul lui Dumnezeu (Ioan 19:7-11). Pilat a fost surprins. Era Isus Fiul lui Dumnezeu? El L-a interogat din nou pe Isus, dar Isus nu mai avea cuvinte pentru el. Totuşi, El l-a iertat pe Pilat proporţional cu rolul acestuia în condamnarea Sa. Cât de amabil a fost Isus! Când Pilat a sugerat din nou să-L elibereze pe Isus, cum a răspuns mulțimea? Ioan 19:12

Pilat deja se temea să nu-și piardă slujba. Era sigur că dacă L-ar fi eliberat pe Isus, lideri religioși aveau să se răzbune pe el. Pilat a mers la mulțime și L-a prezentat pe Isus spunând: „El este Împăratul vostru!” Dar ei au repetat cererea ca El să fie răstignit. „Să răstignesc pe Împăratul vostru?” a întrebat Pilat. Atunci ei au rostit acele cuvintele odioase: „Noi n-avem alt împărat decât pe Cezarul”.

Spunând aceasta, naţiunea iudaică Îl respingea pe Dumnezeu ca Regele al lor. Ce rezultate teribile au decurs din această decizie!

Ce a făcut Pilat când a văzut că oamenii continuau să insiste? Matei 27:24 Atunci Pilat l-a eliberat pe Baraba. A pus să-L bată din nou pe Isus și, în cele din urmă, a aprobat pedeapsa cu moartea. A fost Pilat nevinovat? Nu. În ciuda eforturilor sale, el tot a ajuns să-și piardă poziția și, la scurt timp după răstignire, și-a luat viața.

Aplicaţie: Pentru că nu a luat imediat decizia despre care ştia că este cea corectă, Pilat şi-a făcut viaţa grea. El a vrut să-L elibereze pe Isus, dar să-şi păstreze și poziţia. Când și-a dat seama că nu le putea face pe ambele, el L-a condamnat pe Isus la moarte. Ce spune Biblia despre aceasta? Proverbe 16:25