[luni, 3 ianuarie] De la Pilat la Irod

Text de studiu: Ioan 18:33-38; Luca 23:6-9

Pilat știa că liderii religioși au minţit atunci când au spus că Isus era vrednic de moarte. El s-a întors la Isus și L-a întrebat: „Eşti Tu Împăratul iudeilor?” Când El a răspuns afirmativ, faţa I s-a luminat ca de lumina soarelui. Dar mulțimea i-a cerut lui Pilat să-i dea condamnarea la moarte.

Pilat știa că Isus era nevinovat. „Nu răspunzi nimic?” L-a întrebat el. Dar Isus a rămas tăcut. Pilat voia să știe mai multe despre acest Om uimitor. L-a luat deoparte și L-a întrebat din nou: „Eşti Tu Împăratul iudeilor?” Isus ştia că Duhul Sfânt lucra la inima lui Pilat și a vrut să-i ofere ocazia de a recunoaşte aceasta. Ioan 18:34

Pilat a înțeles ce voia să spună Isus, dar și el era mândru şi nu voia să accepte că avea nevoie să se schimbe. Versetele 35-38

Când Pilat a spus acuzatorilor că Isus era nevinovat, aceștia au fost extrem de supăraţi. Acum, Pilat era într-o dilemă. El știa că Isus trebuia eliberat, dar nu voia ca oamenii să fie nemulțumiți. Atunci Pilat a aflat că Isus era din Galileea. Şi-a amintit că Irod, conducătorul Galileii, era în Ierusalim. Așa că a decis să transfere către Irod responsabilitatea de a decide soarta lui Isus.

Irod, cel care îl decapitase pe Ioan Botezătorul, a fost încântat să-L vadă Isus. El auzise despre minunile extraordinare pe care le făcea Isus. Irod îşi dorise întotdeauna să vadă un miracol și spera că Isus avea să facă o minune.

Ca și Pilat, Irod era sigur că Isus era nevinovat. I-a pus multe întrebări, dar Isus a rămas tăcut. Nimic din ce ar fi spus nu l-ar fi ajutat pe Irod! Deja refuzase să asculte de cel mai mare profet al lui Dumnezeu, Ioan Botezătorul. Atunci Irod a poruncit să fie aduşi înăuntru oameni bolnavi și infirmi. El I-a promis lui Isus că se putea salva dacă avea să-i vindece pe acei oameni, dar Isus nu ar fi făcut minuni doar pentru a Se salva.

Aplicaţie: Isus nu ar fi făcut nimic pentru El Însuși, nimic din ce noi nu am putea face. El ne-a arătat cum putem depinde de Dumnezeu pentru tot ce avem nevoie.