[duminică, 2 ianuarie] Înaintea lui Pilat

Text de studiu: Luca 23:1-5; Ioan 18:29-32

Era ziuă acum – vineri dimineața devreme. Sinedriul Îl condamnase pe Isus la moarte, iar acum aveau nevoie ca Pilat, guvernatorul roman, să aprobe pedeapsa cu moartea. Așa că L-au dus în grabă pe Isus în sala de judecată a lui Pilat.

Pilat nu era bucuros să-și înceapă activitatea atât de devreme și intenţiona să-L condamne pe Isus cât mai repede posibil. Nu conta prea mult pentru el dacă Isus era vinovat sau nevinovat; dacă liderii religioși Îl voiau ucis, el avea să aprobe rapid pedeapsa cu moartea. Când Pilat L-a văzut pe Isus, Acesta nu avea deloc înfăţişarea unui om vinovat. În schimb, El era calm și demn. Părea mai degrabă un rege decât un prizonier vinovat. Pilat și-a adus aminte ce auzise despre Isus. Înainte de a-L condamna, Pilat le-a cerut liderilor religioși să prezinte acuzațiile lor. Cum i-au răspuns aceștia? Ioan 18:29,30

Liderii religioși erau iritați de întârziere și i-au cerut lui Pilat să-L condamne repede pe Isus. Dar Pilat nu voia să facă asta. El voia să ştie ce acuzaţii I se aduc lui Isus.

Acum liderii religioși aveau o problemă. Ei nu aveau niciun fel de acuzaţii reale și ştiau că nu puteau menționa nimic de ordin religios, din moment ce romanii nu considerau acest lucru demn de moarte. Ce au spus ei împotriva lui Isus? Luca 23:2

Aceasta era o acuzaţie complet falsă, iar preoții știau asta. Mai devreme, în timpul acelei săptămâni, Isus spusese că ei trebuiau să dea Cezarului lucrurile care erau ale lui (Luca 20:21-25). Şi Pilat știa că era o acuzaţie falsă; Isus nu arăta deloc ca un răufăcător. Era sigur că liderii religioşi încercau să distrugă un om nevinovat.

Aplicaţie: Fiecare dintre noi este fie pentru Isus, fie împotriva Lui. Dacă suntem pentru El, ne vom asemăna din ce în ce mai mult cu Acesta. Dar dacă suntem împotriva Lui, ne vom asemăna cu cei care Îl urau pe Isus — mai răi și tot mai răi. Există doar două opțiuni. Pe care o vei alege?