[miercuri, 24 noiembrie] Haina de nuntă

Text de studiu: Matei 22:10-14

În pilda nunții fiului de împărat, slujitorii regali au adus în sala de nuntă pe toți cei pe care i-au găsit. Astfel, s-a format un mix de oaspeți buni și răi. Poate că servitorii nu au știut că erau și oameni răi printre oaspeți; ei doar i-au adus pe toți cei care au fost dispuși să vină. Matei 22:10

Acești oaspeți îi reprezintă pe oamenii care vin în biserica lui Dumnezeu de pe pământ, nu în ceruri. Sala de nuntă nu poate reprezenta cerul pentru că oamenii răi nu pot merge acolo. Oamenii răi din această pildă îi reprezintă pe care vin în biserică și pretind a fi creștini, dar nu sunt cu adevărat convertiți.

Ca și servitorii din pildă, lucrătorii lui Dumnezeu nu pot spune întotdeauna dacă există oameni răi printre cei pe care ei îi invită în biserică. Dar Dumnezeu poate, și despre asta este vorba în restul pildei. Citește versetele 11-14.

Regele care merge în sala de nunta pentru a-și vedea oaspeții reprezintă judecata tuturor celor care au pretins că sunt oameni ai lui Dumnezeu. Aceștia sunt oamenii ale căror nume sunt scrise în Cartea Vieții. Această judecată are loc acum în cer și se va încheia înainte de revenirea lui Isus. Citește despre acest lucru în Daniel 7:9,10.

Oaspeții din pildă trebuiau să poarte o haină de nuntă. Hainele proprii reprezintă viețile noastre păcătoase, iar acestea nu pot fi luate în cer. Dar haina de nuntă reprezintă neprihănirea lui Isus fără de care nu putem fi luați în cer. Citește despre aceasta în „Parabolele Domnului Hristos”, pagina 312.

„Când ne supunem Domnului Hristos, atunci inima noastră este unită cu inima Lui, voința noastră se cufundă în voința Lui, mintea noastră devine atunci una cu mintea Lui, iar gândurile sunt robite Lui. Atunci, noi trăim viața Lui. Aceasta înseamnă să fii îmbrăcat cu haina neprihănirii Sale.”

Aplicație: Prin această povestire despre haina de nuntă, Isus a arătat ce fel de caracter trebuie să avem dacă vrem să primim viață veșnică. Ce fel de caracter construiești tu?