[joi, 4 noiembrie] Zacheu

Text de studiu: Luca 19:1-10

Cum oameni din mai multe locuri treceau prin Ierihon, aceștia se opreau să plătească vamă (impozite). De aceea, acolo lucrau mulți vameși. Dar acești oameni adunau mai mult decât le cerea guvernul și păstrau suma suplimentară pentru ei înșiși.

Șeful acestor colectori de impozite era un evreu scund — Zacheu. Pentru că el lucra pentru disprețuitul guvern roman și se îmbogățise înșelând oamenii când aduna impozitele, ceilalți evrei îl urau. Luca 19:1,2

Cu aproximativ patru ani mai înainte, Zacheu auzise ce le spunea Ioan Botezătorul unor vameși, „să nu cereți nimic mai mult peste ce v-a fost poruncit să luați.” (Luca 3:12,13). Asta îi trezise conștiința și deja începuse să plătească înapoi oamenilor pe care el îi înșelase.

El auzise, de asemenea, că Isus era prietenos cu vameșii. Știa și că unul dintre ucenicii Săi —Matei — fusese un vameș în Galileea. Asta i-a dat lui Zacheu speranță. Nu fusese așa ușor să dea banii înapoi oamenilor. Ei încă îl priveau cu suspiciune și nu aveau încredere în el. Învăța cât de greu este să te schimbi și să faci ce este corect.

Dar acum, auzind că Prietenul păcătoșilor se afla în mulțimea care trecea prin Ierihon, știa că trebuie să-L vadă, dar nimeni nu avea să-l lase să treacă. Ce soluție a găsit? Luca 19:3-7

Lui Zacheu nu-i venea să creadă! Cum putea Isus să manifeste o astfel de dragoste pentru el – un vameș nevrednic? Când Îl conducea fericit pe Isus la casa lui, oamenii din mulțime spuneau cuvinte neplăcute despre el. Așa că acolo, pe loc, Zacheu I-a spus lui Isus — și mulțimii — că el își schimbase stilul de viață. El a anunțat că avea să dea jumătate din bunurile sale pentru săraci și să ramburseze de patru ori mai mult decât ar fi înșelat pe oricine. Ce a spus Isus? Versetele 9,10

Cât de fericit a fost Zacheu! El era un om bogat și ceea ce a făcut, precum și ceea ce a spus Isus despre el, dovedește că este posibil ca oamenii bogați să intre în Împărăția lui Dumnezeu. Acesta a fost răspunsul la întrebarea ucenicilor lui Isus. Citește Luca 18:25–27.

Aplicație: Zacheu a hotărât să facă ceea ce Isus îi spusese tânărului conducător să facă. Isus vrea să faci la fel cu lucrurile tale — să ai milă de cei săraci.