[vineri, 5 noiembrie] Bartimeu

Text de studiu: Marcu 10:46-52

Isus și ucenicii Săi au plecat din Ierihon împreună cu o „mare mulțime”. Asta era de așteptat aproape oriunde mergea, pentru că „gloata cea mare Îl asculta cu plăcere”. (Marcu 12:37).

Se apropia Paștele și multe alte grupuri călătoreau pe același drum spre Ierusalim. Zilele din jurul Paștelui includeau Paștele și Praznicul Azimilor care dura șapte zile. (Numeri 28:16,17). Era una dintre cele trei sărbători la care participau toți bărbații evrei. (Deuteronom 16:16). La Paște, sacrificiul mielului arăta către sacrificiul lui Isus, Mielul lui Dumnezeu. Isus avea să fie sacrificat foarte curând. Astfel, Sărbătoarea Paștelui urma să nu mai aibă sens. Acesta este motivul pentru care mulți creștini nu țin această sărbătoare. Unii evrei încă o sărbătoresc, fără a sacrifica un miel, pentru că ei nu cred că Isus a fost Mesia, Mielul lui Dumnezeu.

A existat un evreu — Bartimeu — care a crezut că Isus era Mesia. În ziua când Isus părăsea Ierihonul, El L-a numit „Fiul lui David”. Evreii credeau profețiile care spuneau că Mesia avea să fie un descendent al lui David. (Romani 1:3).

În timp ce Isus și mulțimea ieșeau din Ierihon, Bartimeu, un om orb care stătea la cerșit pe marginea drumului, a auzit că Isus era în acea mulțime. Atunci el a început să strige: „Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine!” Citește restul acestei frumoase povestiri în Marcu 10:48-52.

Aplicație: După ce Isus i-a deschis ochii orbului Bartimeu în ziua aceea, el „a mers după Isus, slăvind pe Dumnezeu”. (Luca 18:43). Isus va deschide și ochii tăi — „ochii minții tale” – către minunatul viitor la care El te va conduce. Așa cum a făcut Bartimeu, urmează-l pe El. Efeseni 1:18,19 Când Îl chemi pe Isus, cum a făcut-o orbul Bartimeu, nu lăsa pe nimeni din jurul tău să te oprească. Isus te va asculta și va dori să Îi spui ce vrei să facă pentru tine. Și, așa cum a făcut și cu Bartimeu, El te va ajuta. Cu siguranță.