[miercuri, 29 septembrie] Moneda pierdută

Isus tocmai spusese o pildă despre un păstor care își pierduse una dintre oile sale valoroase și își petrecuse noaptea căutând-o până a găsit-o. Oaia aceea dorea să vină acasă, iar păstorul a fost foarte fericit, la fel cum Dumnezeu și îngerii sunt fericiți atunci când o persoană se pocăiește. Unii dintre oamenii din jurul lui Isus păreau duri și nesăbuiți, dar ei își doreau ceva mai bun. Știau că erau pierduți și voiau să fie găsiți. De aceea veneau să-L asculte pe Isus. Următoarea pildă spusă de Isus în ziua aceea a fost foarte diferită de cea despre oaia pierdută. Era vorba despre o monedă de argint care se pierduse chiar în casa proprietarului. Monedele nu pot gândi, desigur, așa că acea monedă de argint nu știa că era pierdută.

Atunci când o tânără se căsătorea, era un obicei în acele timpuri ca mama acesteia să-i dea monede de argint pe care și ea, la rândul ei, le primise de la mama ei. Tânăra femeie căsătorită prețuia aceste monede. Le păstra într-un loc sigur pentru a le da fetelor ei când aveau să crească și să se căsătorească. Aceleași monede mergeau astfel din generație în generație. Nu e de mirare că erau prețuite! Unele femei sărace locuiau cu familiile lor în case cu o singură cameră care nici măcar nu avea ferestre. Chiar dacă aveau monedele de argint care le fuseseră oferite, nici măcar nu se gândeau să le cheluiască. Femeia din pilda lui Isus avea zece monede de argint pe care le păstra cu grijă. Când le-a numărat într-o zi, a observat că o monedă lipsea! E greu să ne imaginăm cât de neliniștită a fost. A început imediat să o caute. Folosind lumina lămpii, ea a măturat peste tot prin casa ei mică. Dintr-odată, a văzut-o. Poate că vecinii i-au auzit strigătul de bucurie, iar ea s-a grăbit să le arate moneda. Astfel, toți s-au bucurat împreună cu ea. În același fel, există mare bucurie în cer „pentru un singur păcătos care se pocăiește”. Luca 15:8-10

Aplicație: Acea monedă pierdută reprezintă pe cineva care nu știe că este pierdut din punct de vedere spiritual. O astfel de persoană ar trebui să fie căutată și găsită. Ar putea fi vreunul dintre prietenii tăi! Moneda era pierdută în casă. Ar putea reprezenta pe cineva din casa ta sau din biserica ta?