[miercuri, 22 septembrie] Caută să fii umil

După ce Isus a vindecat pe acel bolnav în casa unuia dintre conducătorii fariseilor, El a dat oaspeților câteva sfaturi. Observase că fiecare dintre ei încercase în mod egoist să obțină un loc care ar fi arătat tuturor că erau respectați. Isus a spus că acest lucru nu era înțelept.

Ce s-ar fi întâmplat dacă un oaspete ar fi ocupat locul cel mai bun, dar un alt oaspete, care urma să sosească mai târziu, avea să fie mai important? Cât de jenant ar fi fost să i se ceară să se mute pe un loc mai puțin special!

Isus a sugerat că ar fi de dorit ca un oaspete să se așeze inițial pe locul cel mai puțin important. Apoi, dacă gazda avea să îl roage să avanseze într-un loc mai onorant, oamenii aveau să îl admire. Era mult mai bine decât să fii jenat din cauza faptului că trebuie să te muți pe un loc mai umil. Isus a încheiat acest sfat înțelept pentru oaspeți cu niște cuvinte pe care ar trebui să le memorăm. Ar trebui să ni le amintim de fiecare dată când ne aflăm în căutarea admirației altora. Citește ce a spus în Luca 14:11.

Apoi Isus i-a dat gazdei Sale un sfat înțelept. Când dai o masă specială, a spus El, nu invita întotdeauna numai dintre oamenii pe care îi cunoști și care „te vor chema și ei la rândul lor pe tine”, cum ar fi prieteni speciali, rude sau vecini bogați. Asta înseamnă, de fapt, să fii egoist. În felul ăsta nu faci decât să crești mândria ta și pe cea a oaspeților tăi.

În schimb, invită oameni care sunt săraci, cu handicap sau cu probleme de sănătate. Ei nu vor putea să „te cheme și ei la rândul lor pe tine”. Ei pot fi doar recunoscători pentru dragostea și grija pe care li le arăți. Iar la sfârșit de timp, fiecare persoana mântuită va fi răsplătită cu viața veșnică. Nicio persoană egoistă nu va primi acea recompensă. Versetele 12-14

Aplicație: Isus vorbea pe un ton foarte amabil, iar ce spunea El era ceva ce toată lumea din casa fariseului avea nevoie să audă. Și noi trebuie să ascultăm și să facem ce a spus El în Sabatul acela.