[marți, 21 septembrie] A face bine în Sabat

Isus a arătat într-un mod frumos cum este dragostea lui Dumnezeu, prin vindecarea acelei femei cocoșate. Despre acest lucru am citit în lecția de ieri. El a vindecat-o atunci când a văzut-o. Nu a așteptat până a doua zi de după Sabat.

Evangheliile amintesc de cel puțin șapte momente în care El a ales în mod intenționat să facă vindecări miraculoase în Sabat. În lecția de astăzi vom citi despre cea de-a șaptea vindecare în Sabat.

S-a întâmplat când Isus era invitat la cină în casa unuia dintre conducătorii fariseilor. Ca de obicei, El era urmărit cu atenție de spionii care încercau întotdeauna să prindă orice cuvânt sau faptă ce ar fi putut folosi împotriva Lui. Totuși, deși trebuie să fi fost foarte obositor, Isus era întotdeauna foarte răbdător.

Poate că persoana care L-a invitat pe Isus la cină chemase în mod intenționat un om cu o boală care îi făcea corpul să se umfle și să fie dureros. Biblia o numește „dropică”. Isus l-a observat pe omul acela. Știa că toată lumea aștepta să vadă ce avea să facă.

Privind la învățătorii legii și la farisei, El i-a întrebat: „Oare este îngăduit a vindeca în ziua Sabatului sau nu?” Ei nu au vrut să răspundă la întrebare, deci nu au spus nimic. Nici Isus nu a spus nimic. El doar l-a vindecat pe om, și toată lumea l-a privit cum pleacă bucuros.

Ce a întrebat Isus apoi? Luca 14:5,6. Ca și mai înainte, nimeni nu a răspuns la întrebarea Lui.

Aplicație: Dacă ați avea un câine sau un alt animal de companie, și ar cădea într-o gaură adâncă în Sabat, l-ați scoate de acolo? Cu siguranță că da. Salvarea vieților și alinarea suferinței în Sabat, fie că e vorba de oameni sau de animale, sunt acte de milă foarte importante.

Putem fi siguri că păstrăm Sabatul atunci când noi urmăm exemplul și învățăturile lui Isus.