[joi, 9 septembrie] Cine este aproapele meu?

Răspunzând la o întrebare a lui Isus, un învățător al Legii a citat Scripturile și a vorbit despre iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele. „Bine ai răspuns”, i-a zis Isus; „fă așa și vei avea viață veșnică”. Luca 10:25-28

Dar învățătorul Legii studiase Scripturile și nu mai era mulțumit cu regulile stabilite de farisei. Voia să știe ceea ce era cu adevărat important. Modul în care Isus i-a vorbit, l-a făcut să-și dea seama că el nu-i iubea pe alții așa cum se iubea pe sine. Dar în loc să recunoască asta, a pus o întrebare. Luca 10:29

Aceasta era o întrebare pentru care iudeii aveau multe discuții. În gândirea lor, păgânii și samaritenii nu reprezentau „aproapele” lor. Dar care dintre oamenii din poporul iudeu reprezentau „aproapele” lor? Cu siguranță, nu vameșii. Dar cum rămânea cu oamenii neștiutori sau bolnavi pe care iudeii foarte zeloși îi considerau necurați? Acei oameni erau „aproapele” lor?

Este mai bine să înveți adevărul decât să te cerți despre ceva greșit, și asta a făcut Isus. În loc să se certe, El a spus o poveste adevărată care arată genul de dragoste pe care El o are pentru noi și pe care vrea să o avem și noi pentru alții. Înainte de a continua lecția de astăzi, citește prima parte din această povestire în versetele 30-32.

Distanța de la Ierusalim până la Ierihon este de aproximativ 24 km, iar între aceste două orașe drumul coboară în altitudine aproximativ 1 km. Într-un anumit loc, trece printr-un defileu stâncos și îngust. Acolo au ieșit tâlharii din ascunzătoarea lor și l-au rănit pe călătorul din povestirea noastră.

Preotul și levitul care coborau pe același drum se întorceau acasă de la serviciul de la templul din Ierusalim. Probabil că locuiau în Ierihon, pentru că erau în mulțimea aceea de oameni când Isus a spus povestirea aceasta.

Niciunul dintre ei nu știa dacă omul rănit era iudeu. Crezând că ar fi putut fi un samaritean, ei „au trecut înainte pe alături”, lăsându-l la marginea drumului să moară. Acesta este un lucru groaznic.

Aplicație: Cum ar trebui să tratăm pe oamenii de altă cultură? Levitic 19:33,34