[joi, 26 august] Bani de la un pește

Ucenicii Lui erau siguri că Isus era Mesia. Asta spusese Petru nu cu mult timp înainte, când erau aproape de Cezareea lui Filip, și ei încă mai credeau. Acesta era motivul pentru care ei nu puteau să înțeleagă atunci când Isus le vorbea despre moarte. În gândirea lor, Mesia avea să își stabilească palatul la Ierusalim, nu să sufere și să moară acolo.

Pe lângă asta, se așteptau să aibă poziții importante în Împărăția Sa. Cum să renunțe la o astfel de perspectivă minunată? Și nu au renunțat! Chiar au început să se certe între ei cu privire la cine ar fi urmat să aibă cele mai importante funcții. Luca 9:46

Desigur, ei nu voiau ca Isus să audă ce spuneau, așa că au mers puțin mai încet până când Isus S-a aflat cu mult înaintea lor. Au continuat să se certe până când au intrat în Capernaum, unde, probabil, s-au așezat temporar în casa lui Petru.

Curând, colectorul de taxe de la templu a venit la Petru și l-a întrebat dacă Isus avea să plătească acea taxă. Petru a spus imediat: „Da”. Nu și-a dat seama că această întrebare era un alt efort de a-L atrage pe Isus într-o capcană. Petru a crezut că dacă Isus nu avea să plătească acea taxă, putea să fie acuzat că este neloial față de templu.

Dar profeților și liderilor bisericii nu li se cerea să plătească taxa respectivă. Și, dacă Isus ar fi plătit-o, ar fi fost ca și cum ar fi recunoscut că era doar o persoană obișnuită, nu Fiul lui Dumnezeu. Așadar, făcând o minune, a dovedit că El era Fiul lui Dumnezeu și, de asemenea, a plătit și taxa. Care a fost minunea? Matei 17:24-27

Aplicație: Motivul lui Isus pentru care i-a spus lui Petru să plătească taxa la templu a fost „ca să nu-i facă să păcătuiască”. Avem nevoie să ne amintim și de acest principiu. Când putem să ascultăm de legile oamenilor — unele fiind chiar nedrepte — fără să greșim față de Dumnezeu, ar trebui să facem acest lucru, „ca să nu-i facem să păcătuiască”.