[miercuri, 25 august] Prezicând din nou moartea Lui

Acel munte din Galileea pe care Isus a petrecut noaptea împreună cu Petru, Iacov și Ioan este uneori numit „muntele schimbării la față”. Aceste cuvinte ne sugerează ca a avut loc o schimbare de formă exterioară sau în înfățișare. Muntele acesta este numit așa pentru că Isus, în acea noapte petrecută pe munte, a suferit o schimbare în aspectul Său exterior.

Pentru cei trei ucenici care L-au văzut pe Isus transfigurat, muntele acela era un loc sfânt unde ar fi fost fericiți să rămână pentru mai mult timp. Dar nu la fel era și pentru ceilalți nouă ucenici care rămăseseră la poalele muntelui. Acela reprezenta locul eșecului lor umilitor în încercarea de a alunga un demon, și probabil erau bucuroși să plece. Marcu 9:30

De acolo au plecat prin Galileea spre Capernaum, dar aceasta nu era o altă călătorie misionară. Ucenicii nu acceptaseră ceea ce le spusese anterior despre suferinta și moartea Sa. Așa că Isus a vrut să fie singur cu ei, pentru a încerca din nou să le pregătească mintea pentru ceea ce avea să se întâmple în curând în Ierusalim.

Așadar, înainte de a le vorbi din nou cu privire la acest subiect, El le-a atras atenția: „Voi ascultați bine ce vă spun” (Luca 9:44). Apoi le-a zis, ca și mai înainte, că El avea să fie ucis, dar va învia a treia zi.

De data aceasta a adăugat totuși ceva nou. „Fiul omului”, a spus el, „este pe cale să fie trădat”. Ei Îl auziseră mai înainte spunând: „Și totuși unul din voi este un drac” (Ioan 6:70), dar niciodată nu Îl auziseră spunând că avea să fie trădat.

Acum erau într-adevăr confuzi. Care dintre prietenii Lui s-ar fi gândit vreodată să Îl trădeze în mâinile celor care voiau să-L omoare? „Ucenicii s-au întristat foarte mult”, dar încă nu înțelegeau. Matei 17:22,23

Aplicație: Acei ucenici nu au putut să înțeleagă ceea ce spuneau profețiile despre moartea lui Isus într-o manieră atât de clară. Dar tu înțelegi profețiile care ne spun la fel de clar despre sfârșitul lumii? Dacă nu, atunci ar fi mai bine „să pleci urechea” cât de repede la acele profeții.