[marți, 10 august] Vizita în Fenicia

Cărturarii și fariseii nu reușiseră să-L determine pe Isus să spună ceva ce L-ar fi incriminat. Așa că s-au întors la Ierusalim, iar Isus și ucenicii Săi au părăsit Galileea.

Ei au mers spre nord, într-o zonă aflată de-a lungul coastei Mării Mediterane, numită Fenicia. De pe dealurile sale din est, se puteau vedea orașele portuare pline de viață – Tirul și Sidonul. Matei 15:21

Cei mai mulți oameni de acolo erau păgâni care se închinau la idoli în multe temple. Iudeii din acel loc îi urau și se țineau departe de ei cât de mult puteau.

Dar Isus avea motive speciale pentru a merge în acea zonă cu ucenicii. Avea nevoie de odihna de care nu S-a putut bucura hrănind mulțimile din Galileea. De asemenea, voia să-i învețe pe ucenici mult mai multe lucruri importante, înainte de a-i părăsi. El voia să le arate dragostea pe care Dumnezeu o are pentru toată lumea, indiferent de rasă.

Ei știau că Isus vindecase pe robul sutașului roman. Știau și că rămăseseră timp de două zile împreună cu samaritenii, în orașul lor de lângă fântâna lui Iacov. Însă acei oameni Îl cunoșteau deja pe Dumnezeu.

Ucenicii nu avuseseră niciodată nimic de-a face, în mod direct, cu oameni păgâni. Iudeii, inclusiv ucenicii, îi socoteau pe aceștia ca fiind câini.

În această călătorie, ucenicii aveau să vadă cum îi trata Isus pe oamenii de o cultură diferită sau o religie diferită. El știa că o femeie păgână avea să-L ajute în acest demers, venind să-L roage să o vindece pe fiica sa care era posedată de demoni.

Zeii păgâni, în care crezuse ea dintotdeauna, nu o ajutaseră. Dar când a auzit despre Isus și puterea Lui, ea a crezut că El o poate vindeca pe fiica sa. Era hotărâtă să-L găsească, și a reușit. Versetul 22

Aplicație: Ucenicii priveau cum mama aceea Îl implora pe Isus să aibă milă de ea. Ce avea să se întâmple? Vom afla în lecția de miercuri. Dar putem învăța lecții importante din ceea ce au făcut Isus și ucenicii. Caută-le în lecția de mâine.