[duminică, 8 august] Spionii Îl abordează pe Isus

Praznicul Paștelui de la Ierusalim a urmat la scurt timp după ce, în ziua aceea de primăvară, Isus hrănise mii de oameni în Galileea. El participase pentru prima dată la Praznicul Paștelui când avea doisprezece ani. Deja Își făcuse un obicei din a merge la aceste sărbători în fiecare an.

Cărturarii și fariseii erau siguri că Isus avea să fie prezent și la sărbătoarea din acest an. Paștele era una dintre cele trei sărbători anuale la care toți bărbații iudei erau așteptați să participe (Exodul 23:14-16). Dar Isus a decis să rămână în Galileea și să nu meargă de data aceasta la sărbătoarea din Ierusalim. Care a fost motivul pentru care a făcut acest
lucru? Ioan 7:1

Cărturarii și fariseii erau dezamăgiți că nu-și puteau duce planurile la îndeplinire la acel moment. Dar credeți că au renunțat? Nu. Știau că Isus nu respecta și nu asculta de multele lor reguli (tradiții), așa că au trimis spioni care să-L determine să spună ceva ce ar fi putut fi folosit împotriva Lui.

Desigur, aceste tradiții nu se găseau în Scripturi. Fuseseră inventate de-a lungul timpului de către rabini. Pentru că fuseseră învățate și practicate de-a lungul multor ani de către cărturari și farisei, erau considerate la fel de importante ca regulile din Scriptură.

Spionii trimiși la Isus au ales ceea ce credeau ei că era o întrebare bună.

„Pentru ce nu țin ucenicii Tăi datina bătrânilor, ci prânzesc cu mâinile nespălate?” au întrebat aceștia (Marcu 7:1-5). Dar ei nu vorbeau despre modul în care noi ne spălăm pe mâini. Era vorba despre una dintre multele lor reguli pe care oamenii trebuiau să le respecte.

După spălarea propriu-zisă, se turna apă strecurată peste mâini, iar apoi se uscau cu un prosop curat, într-un mod special. După aceea, dacă ar fi atins ceva „necurat” înainte de a mânca, repetau ceremonialul. Aceasta era doar una dintre tradițiile lor, dar mai erau multe altele.

Aplicație: Chiar și în timpul nostru, milioane de oameni respectă tradiții religioase care nu sunt în Biblie. Păzirea duminicii în locul Sabatului este una dintre ele. Puteți să dați și alte exemple?