[miercuri, 7 iulie] Patru feluri de pământ

Prima pildă spusă din barca de pescuit a fost despre un semănător care a semănat semințe în patru tipuri diferite de pământ.

Cei mai mulți oameni – inclusiv ucenicii Săi – nu știau sensul acestei povestiri. Deci, ceva mai târziu, când era singur cu ei, ucenicii L-au întrebat: „Ce în seamnă această pildă?” (Luca 8:9). Acesta este genul de întrebare pe care Isus o așteaptă de la toți oamenii care vor cu adevărat să cunoască sensul unor învățături din Biblie. Isus promite că, dacă noi chiar vrem să afăm adevărul, vom f ajutați să facem deosebirea între ce este adevărat și ce este doar interpretare omenească. Ioan 7:17

La fel ca semănătorul din această povestire, El „a ieșit să Își semene sămânța”. Isus „a ieșit” din cer și a venit pe pământ pentru a semăna sămânța Lui, iar aceasta este Cuvântul lui Dumnezeu. El plantează semințele adevărului în mintea tuturor celor care ascultă sau citesc acest Cuvânt. Care sunt cele patru tipuri de „soluri” ale minții pe care El le descrie în Luca 8:11-15?

De multe ori, conștiința oamenilor se transformă fie într-o cărare bătătorită, fie într-un teren stâncos, fie într-unul acoperit cu spini. Mulți oameni, inclusiv copii, sunt astfel de ascultători care se aseamănă cu o cărare bătătorită. Ei nu acordă sufcientă atenție înțelegerii „semințelor” adevărului predicate din Cuvântul lui Dumnezeu. În timp ce pastorul predică, se gândesc la altceva.

Prin urmare, semințele Cuvântului lui Dumnezeu nu se pot afunda în mintea lor. De ce? Pentru că este întărită de alte gânduri, asemenea acelei cărări bătătorite. Atunci Satana smulge semințele prețioase de adevăr, așa cum păsările mănâncă semințele care au căzut pe cărarea cea bătătorită. Biblia ne avertizează cu privire la acest lucru. Citește în Evrei 3:13.

Aplicație: Păcatul ne înșală și ne „închide” mintea cu privire la Cuvântul lui Dumnezeu. Cât de tragic este să te afi într-o așa situație! Aceste semințe care au căzut pe calea bătătorită aveau viață în ele. Din ele ar f putut să crească plante care să ofere hrană. Asemenea acestora, Cuvintele lui Isus din Biblia ta au viața Lui în ele. Dacă le studiezi, ele pot crește în mintea ta și îți pot oferi viața veșnică. 2 Timotei 3:15; Ioan 5:24; 6:6