[marți, 6 iulie] Vorbind în pilde

După mai multe ore de predicare și învățare, Isus a părăsit casa unde mama Sa și frații vitregi Îl găsiseră mai devreme în acea zi. Era obosit și a mers la malul mării, unde ucenicii Lui aveau o barcă gata pregătită ca să-L ducă pe malul celălalt al lacului să Se odihnească.

Dar oamenii erau acolo, la malul mării. Pe măsură ce vindeca pe cei bolnavi, mai mulți oameni continuau să vină. Mulțimea creștea la număr, așa că El a urcat în barca ce Îi fusese pregătită, iar ucenicii Săi au împins-o departe de țărm. Din acea barcă de pescuit, El a continuat să vorbească mulțimii de pe mal. Matei 13:1,2

Zicala: „O imagine face cât o mie de cuvinte”, înseamnă că a arăta oamenilor ceva este mai bine decât a încerca să descrii în cuvinte. Acesta era motivul pentru care Isus folosea povestiri despre lucruri pe care oamenii le cunoșteau bine. El dorea ca prin acele imagini să-i ajute pe ascultătorii Săi să înțeleagă lucruri de mare importanță. Astfel de povestiri sunt numite pilde, iar în acea zi Isus i-a învățat pe oameni dintr-o barcă de pescuit.

În zona rurală din apropiere se puteau vedea oameni care lucrau în mici ferme. În unele dintre ele, lucrătorii secerau cerealele coapte. În altele, semănau semințe pentru următoarea recoltă. Pentru a-i ajuta pe ascultătorii Săi să înțeleagă mai bine lucrurile importante despre Împărăția lui Dumnezeu, Isus a spus mai multe povestiri scurte, numite pilde, despre ce făceau acei agricultorii. Care a fost prima Sa povestire? Luca 8:5-8

Este ușor să-ți imaginezi un semănător împrăștiind sămânța sau să-ți imaginezi unde cădeau semințele în timp ce el le împrăștia. De asemenea, este ușor să-ți amintești cele patru tipuri de teren pe care au căzut semințele. Aceasta este povestirea — pilda. Dar ce înseamnă aceasta?

Aplicație: La sfârșitul acestei povestiri, Isus a spus: „Cine are urechi de auzit să audă”. Toți oamenii aveau urechi, dar cei mai mulți dintre ei nu au putut „auzi” sensul povestirii, pentru că ei nu au înțeles cine era Isus. Urechile tale vor să „audă” ce spune Isus?