[duminică, 30 mai] Chemarea lui Matei

Cei mai urâți evrei de către alți evrei erau cei care adunau taxele pentru romani. Aceștia erau numiți vameși, iar cuvintele „vameși” și „păcătoși” erau sinonime în mintea celor care îi urau. Niciun conducător religios nu credea că aceștia pot ajunge în împărăția lui Dumnezeu.

Vameșii nu doar că lucrau pentru romani, dar cei mai mulți dintre ei cereau mai mulți bani decât li se cerea să adune ca taxe. Aproape toți știau că aceștia păstrau banii suplimentari pentru ei înșiși. Acesta era motivul pentru care cei mai mulți dintre ei erau oameni bogați. Nici nu e de mirare că oamenii îi considerau trădători și hoți!

Pe unul dintre vameși îl chema Matei. Stătea la vamă și oamenii, probabil, îi aruncau priviri dure, disprețuitoare când treceau pe lângă el sau când își plăteau taxele. Matei însă era obișnuit cu asta. Singurii lui prieteni erau familia lui și alți vameși, așa că trebuie să fi fost foarte surprins când Isus S-a oprit într-o zi în dreptul lui. El Îl auzise pe Isus vorbind, iar Duhul Sfânt îl îmboldea să se gândească profund la anumite lucruri. Își dorea să fi putut vorbi cu Isus, dar nu visase că asta s-ar fi putut întâmpla vreodată. De ce ar fi vrut Isus să aibă ceva de-a face cu un păcătos ca el?

Acel perceptor de taxe disprețuit nu știa că Isus îl observase deja și că știa lucrurile la care se gândea. Așadar, nu mică i-a fost mirarea când Isus S-a oprit în dreptul lui și i-a spus doar trei cuvinte. Care sunt acestea și ce a făcut Matei? Matei 9:9

Matei nu a făcut nimic diferit față de ce au făcut primii patru ucenici în acea dimineață după pescuirea minunată. „Au lăsat totul și au mers după El.” (Luca 5:11) La fel a făcut și Matei. El s-a încrezut în Isus că va avea grijă de toate nevoile lui, iar El a făcut asta (Luca 22:35).

Aplicație: De pe vremea când acei cinci ucenici au luat decizia de a-L urma, numeroși oameni, milioane probabil, au decis la fel. Nu trebuie să ne fie frică să renunțăm la tot ca să-L urmăm pe Isus.