[joi, 27 mai] După vindecare

Doar vorbind, Isus l-a vindecat pe lepros. Acesta era primul vindecat din timpul lui Elisei, cu 900 de ani înainte. Nu este de mirare că oamenii care au văzut minunea au fost uimiți și încântați!

Gândește-te însă cât de încântat trebuie să se fi simțit leprosul vindecat. Acesta era atât de fericit că fusese vindecat de acea boală oribilă încât voia să spună tuturor despre aceasta. De aceea, Isus i-a dat instrucțiuni stricte despre ce să facă înainte să spună cuiva. Care au fost instrucțiunile acelea? Marcu 1:44

Era important ca bărbatul să se prezinte înaintea preoților înainte ca aceștia să fi auzit despre vindecare din altă parte. Preoții știau că Sinedriul Îl condamnase pe Isus. Și dacă ar fi auzit deja că El îl vindecase pe acest om, ar fi putut să nu recunoască faptul că fusese vindecat. Aceiași preoți care îi spuseseră că era lepros l-au examinat și acum. Au spus că nu mai avea lepră și au trecut în registru vindecarea lui. Acum, putea să se alăture din nou familiei și putea să vină să se închine alături de alții în sinagogă.

Isus îi spusese să nu spună altora despre vindecarea lui; gândindu-se însă că Isus era doar modest, s-a dus și a spus tuturor despre asta. Nu știa că astfel face rău lucrării lui Isus. Isus știa însă că dacă leproșii s-ar fi adunat în grupuri și L-ar fi căutat ca să fie vindecați, ar fi putut fi acuzat că încalcă legile sănătății date lui Moise, favorizând contactul leproșilor cu oameni sănătoși care ar fi putut lua boala. Astfel de grupuri chiar au venit la Isus și a trebuit să oprească învățăturile și vindecările pentru un timp scurt.

Între timp, acei preoți care l-au examinat pe leprosul vindecat au căzut serios pe gânduri. Trimițându-l pe lepros la preoți pentru a fi examinat, Isus urmase legea lui Moise. Nu era un călcător al legii. Mulți dintre ei erau convinși că El era Mesia. După ce S-a întors în ceruri, aceștia s-au numărat printre aceia care au depus mărturie cu curaj pentru El (Faptele Apostolilor 6:7).

Aplicație: Păcatul este ca lepra. Isus nu vindeca imediat alte boli, însă întotdeauna vindeca imediat lepra. Atunci când ne pocăim și cerem să fim izbăviți din păcat, El ne iartă și ne curăță imediat. Vrei și tu să fii eliberat din păcat?