[joi, 20 mai] Vizita în Nazaret

În Galileea exista o cetate pentru care Isus simțea un dor special. Era vorba de Nazaret – cetatea cu reputație proastă în care crescuse. Până să ajungă Isus din nou în vizită, probabil că toată lumea auzise despre El și lucrurile minunate pe care le spunea și le făcea. După cum Îi era obiceiul, de Sabat, a intrat în sinagogă – aceeași pe care o frecventase cu credincioșie pe măsură ce creștea. Toți oamenii Îl cunoșteau.

Când I s-a cerut să citească din Scriptură, oamenii L-au privit cu nerăbdare. Erau obișnuiți să audă profeții despre Mesia și nu oboseau niciodată să li se reamintească despre venirea Sa iminentă. La fel ca numeroși alți compatrioți, aceștia credeau că Mesia va veni cu o armată pentru a-i elibera din mâna vrăjmașilor și pentru a la face poporul măreț. Cu astfel de idei în minte, nu erau pregătiți să primească mesajul pe care aveau să-l audă.

Isus a citit una dintre minunatele profeții despre Mesia din Isaia 61:1,2. După aceea, în timp ce explica sensul acesteia, Duhul Sfânt S-a adresat inimilor oamenilor, iar aceștia au fost încântați. Din adunare s-a auzit „Amin!” și „Lăudat să fie Domnul!”.

Ce a spus Isus după aceea? Luca 4:21 La început, s-a lăsat liniște peste sinagogă. Apoi, oamenii au înțeles brusc ceea ce voia să spună, iar acest lucru i-a șocat. El zicea că El era Mesia „unsul… care să le predice” lor. Și de ce le predica El lor? Deoarece, așa cum spunea profeția, aceștia erau prizonieri ce aveau nevoie să fie eliberați din păcat. Ei și-au dat teama de teribilul adevăr că se îndepărtaseră de Dumnezeu. Însă în loc să recunoască asta, continuau cu încăpățânare să se gândească la ei înșiși ca la descendenții lui Avraam, căruia Dumnezeu îi făcuse făgăduințe mărețe. Cum putea să fie Isus Mesia și să vorbească așa cu ei?

Aplicație: Tu cum reacționezi când îți sunt evidențiate greșelile?