[luni, 17 mai] Îndoieli despre Isus

Ucenicii lui Ioan Botezătorul se întrebau de ce Isus nu făcea nimic ca să-l elibereze pe Ioan din închisoare sau ca să-i elibereze pe evrei de romani. Aceștia aveau îndoieli despre Isus și le-au împărtășit cu Ioan. Se înșelaseră oare în privința lui Isus și cine era El?

Întrebările lor nu-l încurajau pe bietul Ioan, ci mai degrabă îl tentau să se îndoiască și el. Ioan făcuse tot ce putuse mai bine ca să mustre păcatul și ca să-i pregătească pe oameni pentru venirea lui Isus. Fusese lucrarea lui în zadar? Dar când și-a amintit de ceea ce se întâmplase la botezul lui Isus, credința lui în Isus s-a întărit. Îl auzise pe Dumnezeu declarând „Acesta este Fiul Meu preaiubit” și văzuse porumbelul coborându-se din ceruri. Cum ar fi putut să se îndoiască de asta?

Ioan a ales cu înțelepciune să nu-și discute îndoielile și îngrijorările cu ucenicii lui. Dar după ce a trecut o perioadă lungă de stat în închisoare, Ioan a trimis doi dintre discipolii lui cu un mesaj la Isus. Aceștia trebuiau să se întoarcă cu răspunsuri, iar Ioan spera că credința lor avea să li se întărească și că Isus avea să trimită un mesaj personal. Ce l-au întrebat cei doi ucenici pe Isus? Luca 7:19,20

Cum de a fost posibil ca o astfel de întrebare să vină din partea lui Ioan și a ucenicilor lui? Dacă se îndoiau atât de tare, ce ar fi putut să gândească alții? Isus nu le-a spus că El era Mesia. În loc de aceasta, El le-a arătat asta continuându-Și lucrarea de vindecare și de predicare de peste zi; iar ucenicii lui Ioan au privit și au ascultat. Versetul 21 Minunile pe care le-a făcut Isus și felul în care îi învăța pe oameni i-a uimit pe ucenicii lui Ioan. Aceștia fuseseră fermecați de cuvintele Sale, deoarece „niciodată n-a vorbit vreun om ca omul acesta” (Ioan 7:46). Până la sfârșitul acelei zile, nu s-au mai îndoit că Isus era Mesia. Apoi, Isus i-a chemat pe ucenicii lui Ioan la El. Ce le-a spus? Luca 7:22,23

Aplicație: Dacă Satana te va ispiti vreodată să te îndoiești, nu vorbi cu alți oameni despre asta, pentru a nu-i descuraja. În loc de aceasta, fă ceea ce au făcut discipolii lui Ioan – du-te și petrece timpul cu Isus. Studiază viața Lui și Cuvântul Său cu evlavie și rugăciune. Pe măsură ce vei face și crede de bunăvoie tot ceea ce El spune, o să vezi cum credința ta în El este întărită.