[joi, 13 mai] Infirmul vindecat

Într-o zi de Sabat, la scăldătoarea Betesda din Ierusalim, Isus S-a aplecat peste un bărbat care zăcea neajutorat de 38 de ani. Isus l-a întrebat: „Vrei să te faci bine?” Pentru o clipă, sărmanul a avut o sclipire de speranță; aceasta însă s-a stins când și-a amintit de desele încercări și eșecuri de a ajunge la timp la scăldătoare, pentru a fi vindecat.

Isus nu i-a spus că avea să-l vindece. I-a spus doar să se ridice, să-și ia patul și să umble. Dacă nu ar fi ascultat de cuvintele iubitoare ale lui Isus, ar fi rămas neajutorat și probabil că ar fi murit în curând. Convins însă de dragostea văzută pe chipul Lui, a crezut cuvintele lui Isus și s-a hotărât să le asculte. Fără să aștepte să simtă că se putea ridica, a crezut că putea să o facă. Iar în momentul când a încercat, Isus i-a vindecat mușchii neajutorați și bărbatul a sărit imediat în picioare! Ioan 5:8,9

Cu inima plină de recunoștință, bărbatul și-a apucat patul și s-a întors să-I mulțumească lui Isus. Însă nu L-a mai putut vedea în mulțime. Prin urmare, s-a grăbit să plece cu patul după el, lăudându-L pe Dumnezeu, când s-a întâlnit cu câțiva farisei. Bărbatul le-a spus bucuros despre vindecarea lui. „De ce îți cari patul în ziua Sabatului?”, au cerut aceștia să afle. Ce le-a răspuns el? Versetele 10-13

Acei farisei mândri știau că numai Isus ar fi putut face acea minune. Dar aveau nevoie de dovezi ca să-L aresteze pentru că făcuse vindecarea în zi de Sabat; bărbatul nu-L cunoștea pe Isus și nici nu știa că fariseii Îl urau. Mai târziu, Isus l-a întâlnit în curtea templului și l-a avertizat să nu mai practice obiceiurile rele care i-au provocat boala. Și noi avem nevoie de această avertizare. Dacă ai fost salvat odată nu înseamnă că ești „salvat pentru totdeauna”.

Aplicație: Pe cât de lipsit de ajutor fizic era acel bărbat, așa suntem noi pe plan spiritual. Așadar, la fel ca el, avem nevoie să credem cuvintele lui Isus din Biblie și să ne hotărâm să ascultăm de ele. Apoi, când încercăm să ascultăm de Dumnezeu, încrezându-ne pe deplin în Isus, El ne va da puterea de a ne supune. El Își dorește foarte mult să ne vindece și să ne păzească de păcat!